FOTO Tartă cu mere şi caramel

24 august 2015   Mese festive

Merele sunt recomandate cardiacilor şi hipertensivilor. Pectina reţine colesterolul şi lipidele alimentare, încetinind asimilarea lor şi împiedicând colesterolul „rău“ să blocheze arterele. Iată o reţetă cu care vă puteţi bucura de gustul merelor de toamnă.

Ingrediente

Pentru blat 150 g unt 3 ouă 400 g făină 100 g zahăr 100 ml apă 1 praf de copt 1 praf de sare zahăr vanilat

3 mere verzi

6 mere roşii

500 ml lapte

250 g zahăr

3 ouă

5 linguri făină

coaja de la 2 lămâi

200 g fulgi de migdale

150 g zahăr

250 ml apă

Mod de preparare

Pentru blat se amestecă într-un castron toate ingredientele şi se face un aluat potrivit de tare, care se lasă 30 de minute la rece.

Se aşază coca într-o formă termorezistentă de tartă, unsă în prealabil cu unt. Se ridică aluatul şi pe pereţii formei, apăsând încet. Se înţeapă cu furculiţa aluatul de pe fundul tăvii şi aceasta se pune la cuptor pentru 15 minute, ca să se rumenească puţin.

Pentru siropul caramel, se pune zahărul într-o cratiţă şi se caramelizează, se toarnă apa şi se amestecă până când zahărul s-a topit. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Într-un castron, se amestecă cu telul laptele, zahărul, ouăle, făina, siropul caramel şi coaja rasă de la o lămâie.

Merele se spală, se taie pe jumătate, se curăţă de seminţe şi se taie felii. Pe tartă se presară fulgii de migdale şi apoi, alternând culorile, feliile de măr.

Peste feliile de mere aşezate în formă de floare se toarnă compoziţia de lapte şi caramel. Se pune forma la cuptor pentru 20 de minute, după care se scoate şi se aşază din nou felii de mere, dar de această dată numai roşii, se presară câţiva fulgi de migdale şi coajă de lămâie tăiată fâşii foarte subţiri (se poate face această operaţiune cu ajutorul curăţătorului de legume). Se pune din nou la cuptor pentru încă 15 minute. Se serveşte caldă, decorată cu frunze de mentă, dar este gustoasă şi rece.

Mai multe