FOTO Tort cu mere şi brânză
Ştiai că 100 de grame de măr necurăţat de coajă are un potenţial antioxidant echivalent cu 1,5 g de vitamina c? Acesta se datorează flavonoidelor, glucozidelor, acizilor fenolici şi desigur, vitaminei C pe care le conţine.
Ingrediente
Pentru aluat 1 kg făină 200 g zahăr pudră 200 g unt 3 ouă 300 ml lapte 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 pacheţel praf de copt un praf de sare
1 kg brânză dulce
5 ouă
1 fiolă esenţă de vanilie
4 mere
200 g stafide
200 g alune
50 ml rom
un pic de gelatină
Mod de preparare
Pentru aluat se amestecă toate ingredientele şi se frământă până se obţine o cocă potrivit de tare, care se lasă la frigider 30 de minute. Brânza se amestecă cu ouăle şi esenţa de vanilie până devine cremoasă, iar stafidele se pun la înmuiat cu romul pentru 30 de minute.
Pe o planşetă se zdrobesc alunele şi se amestecă cu stafidele scurse. Merele se spală, se scobesc şi se umplu cu amestecul de stafide şi alune, iar aluatul se împarte în două.
Prima parte de aluat se întinde şi se aşază pe fundul unei forme rotunde unse cu ulei şi tapetată cu făină. A doua parte se întinde şi se aşază pe marginile formei. Pune gelatina la înmuiat într-un pahar cu apă
Se aşază merele umplute în formă şi se toarnă crema de brânză. Se introduce la cuptor pentru circa o oră, până se rumeneşte. Când se scoate din cuptor, se unge cu gelatina topită cu 2 linguri de zahăr şi se ornează cu alune. Se lasă la răcit înainte de a fi tăiată.