Gratin de cartofi cu ciuperci. FOTO
Alege pentru această reţetă cartofii roşii, deoarece nu se sfarmă la fel de uşor precum cei albi. Pooţi servi gratinul cu o salată de crudităţi.
De ce ai nevoie pentru gratin
900 g cartofi roşii
500 g ciuperci
1 ceapă
2 căţei de usturoi
rozmarin
40 g unt
60 ml vin
300 g smântână
150 g brânză
100 ml lapte
sare
piper
Cum se prepară gratin
Pas 1
Feliezi ciupercile şi toci rozmarinul. Pui smântâna, puţin rozmarin, un căţel de usturoi pisat şi laptele într-o tigaie şi le laşi până clocotesc, apoi dai deoparte.
Dai drumul la cuptor. Separat, încingi uleiul într-o tigaie, pui ceapa tocată şi laşi câteva minute până când devine sticloasă. Adaugi ciupercile, vinul, usturoiul pisat rămas şi restul de rozmarin. Acoperi şi laşi să fiarbă până scade zeama lăsată de la ciuperci. Asezonezi cu sare şi piper, după gust.
Pas 2
Cureţi şi feliezi cartofii, apoi îi aşezi într-o cratiţă unsă cu unt. Aşezi apoi ciupercile într-un strat şi pui 5 linguri de sos de smântână. Condimentezi cu sare şi piper, după gust.
Pas 3
Pui un alt strat de cartofi, restul de sos de smântână şi brânza rasă. Dai tava la cuptor 45-60 de minute.