Harira, supă tradiţională marocană de linte

14 noiembrie 2014   Mese festive

Ingredientele principale ale acestei supe sunt carnea de mile sau berbec şi lintea.

Ce ai nevoie

300 g carne de berbec sau de miel 2 linguri ulei de măsline 100 g năut fiert sau fasole roşie 50 g linte galbenă (înmuiată 2 ore înainte) 1 ceapă 2 căţei de usturoi 1 tulpină de ţelină 2 gălbenuşuri 50 g fidea 300 ml pulpă de roşii (conservă) 3 linguri pastă de tomate 1 ½ linguriţă amestec de condimente (chimion, piper alb, seminţe de coriandru, seminţe de fenicul, ghimbir măcinat) 1 praf de şofran ½ linguriţă scorţişoară măcinată 2 linguri zeamă de lămâie frunze de coriandru verde sare

Cum se prepară

Ceapa şi usturoiul, tocate mărunt, se călesc în ulei bine încins, până devin sticloase. Se adaugă carnea tăiată cubuleţe, tulpina de ţelină tocată mărunt şi se lasă la rumenit până începe să-şi schimbe culoarea.

Se adaugă amestecul de condimente, plus scorţişoara măcinată şi şofranul. Se lasă 2-3 minute să se pătrundă carnea de arome, apoi se adaugă pulpa de roşii, pasta de tomate, 1 linguriţă de sare şi 1,5-2 l de apă caldă. Se lasă să fiarbă circa 25 de minute până când carnea este bine pătrunsă.

Se adaugă lintea scursă de apa în care s-a înmuiat şi după ce fierb împreună 15 minute se adaugă năutul (sau fasolea roşie) fiert separat şi fideaua. Se lasă să fiarbă 4-5 minute.

Se drege cu cele două gălbenuşuri bătute cu zeamă de lămâie şi supă fierbinte şi apoi turnate treptat în oală. Se ia deoparte de pe foc, se decorează cu coriandru verde şi se serveşte.

sursa foto: Shutterstock

Mai multe