Legume gratinate cu sos de brânză
Fiindcă tot se apropie săptămâna albă (cea când, înainte de postul Paştelui, vom mânca inclusiv miercurea şi vinerea lactate, brânzeturi şi ouă), iată un fel de mâncare foarte sănătos şi gustos, pentru 4-5 persoane.
De ce ai nevoie ca să prepari legume gratinate cu sos de brânză:
1 dovlecel
1 vânătă
2 ardei graşi
3 roşii medii
1 ceapă
4 căţei de usturoi
1 legătură de pătrunjel verde
4 linguri ulei
sare
piper
Pentru sos:
1 cană cu brânză rasă
3 linguri unt
3 linguri făină
1 1/2 căni cu lapte
3 linguriţe făină
piper
sare
Cum prepari legume gratinate cu sos de brânză:
Cureţi ceapa, o speli şi o tai felii. Speli legumele, tai roşiile în sferturi, iar ardeii, dovlecelul şi vânăta cuburi.
Pune uleiul la încins în tigaie şi căleşte 2-3 minute usturoiul tăiat feliuţe. Adaugă ceapa, vânăta, ardeiul gras şi dovlecelul. Pune un praf de sare şi lasă-le să se călească.
Pune roşiile, mai lasă 4-5 minute pe foc şi adaugă pătrunjelul tocat.
Pentru sos, topeşte untul în tigaie, încorporează făina, un praf de sare şi piper, după gust. Toarnă treptat laptele, amestecă bine şi pune pe foc mic. Lasă să dea un clocot şi adaugă brânza rasă. Ţine pe flacără până când ai obţinut un sos omogen.
Serveşte legumele gratinate împreună cu sosul de brânză.
Sursa foto: https://ro.pinterest.com