Mere cu sos de vanilie

22 septembrie 2014   Mese festive

Un desert inedit în care rolul principal îi au merele, înobilate cu un sos dulce de vanilie.

Ce ai nevoie › 600 g mere › 25 g zeamă de lămâie › 15 g rachiu › ulei pentru prăjit › 125 g zahăr › ½ lingură scorţişoară măcinată Pentru aluat: › 100 g făină › 100 ml bere › 2 linguri ulei › 1 albuş › 1 praf de sare Pentru sosul de vanilie: › 400 ml lapte › 3 gălbenuşuri › ½ baton de vanilie sau esenţă › 25 g zahăr

Se curăţă merele de coajă, se scoate cotorul şi se taie în rondele de circa 5-8 mm grosime. Se presară cu o lingură de

zahăr, se stropesc cu zeamă de lămâie şi rachiu şi se lasă să se marineze. Restul de zahăr se amestecă cu scorţişoara.

Pentru aluat, se amestecă făina cu berea, sarea şi uleiul până se obţine un aluat fin. La final, se încorporează albuşul

bătut spumă, amestecându-se uşor.

Pentru sosul de vanilie, se fierbe laptele împreună cu batonul de vanilie sau esenţa. Se bat gălbenuşurile cu zahărul până se obţine o spumă, după care se toarnă laptele treptat, amestecându-se continuu.

Se pune vasul din nou pe foc, se încălzeşte, dar fără să dea în clocot, apoi se trece prin sită. Rondelele de mere se trec prin aluat şi se prăjesc într-o baie de ulei încins.

Se scot pe prosoape absorbante, apoi se pudrează cu zahărul amestecat cu scorţişoară. Se servesc cu sosul cald de vanilie.

Mai multe