Mucenici de post
Nu sunt multe feluri de a preparar mucenici, nefiind astfel nici multe reţete. Aşa că sperăm ca una de mucenici de post să te bucure.
Ingrediente (10 bucăţi)
1 kg făină 100 g margarină 200 g zahăr 40 g drojdie 2 plicuri zahăr vanilat coajă de portocală
100 g miere
coaja de la portocală
1 esenţă de rom
500 g nucă
300 g miere
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia într-o ceaşcă cu apă caldă cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de făină şi se lasă să crească. Se fierb două căni de apă cu zahărul, coaja rasă de portocală şi zahărul vanilat. Se toarnă maiaua peste făină şi se frământă adăugând siropul. Se încorporează margarina treptat şi se frământă până ce aluatul nu se mai lipeşte de vas. Se acoperă cu un ştergar şi se lasă la cald ca să dospească o oră.
Se împarte aluatul în 10 părţi şi din fiecare se face un mucenic. Se aşază într-o tavă unsă şi tapetată, se lasă la crescut încă 20 de minute, apoi se dau la cuptor pentru 30-40 de minute.
Se fierbe un sirop din 500 ml apă, 100 g miere, coaja rasă de portocală şi esenţa de rom. Se trec mucenicii răciţi prin acest sirop, se ung cu miere şi se presară cu nucă măcinată.