Pâine dulce pentru Paşti, reţeta grecească
Numită Tsoureko, pâinea dulce grecească este un fel de cozonac simplu, ce nu lipseşte de pe mesele de Paşti din Elada. După ce o vei gusta, vei înţelege de ce.
De ce ai nevoie pentru pâine dulce
950 g făină albă
200 ml lapte
120 ml apă
200 g unt
4 ouă
18 g drojdie uscată
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 ou, pentru uns
fulgi de migdale
Cum se prepară pâinea dulce
Combini laptele cua apa, zahărul şi jumătate din cantitatea de unt, apoi le aşezi pe foc. Când zahărul s-a dizolvat, dai deoparte. După ce s-a răcorit, adaugi drojdia, esenţa de vanilie şi omogenizezi. Torni amestecul peste jumătate din cantitatea de făină cernută şi mixezi până se omogenizează. Adaugi ouăle, unul câte unul, apoi restul de făină şi frămânţi până se omogenizează ingredientele.
Acoepri şi laşi aluatul să crească până îşi dublează volumul. Adaugi restul de unt topit şi mai frămânţi cât să se încorporeze.
Dai drumul la cuptor şi tapetezi două tăvi de cozonac. Împarţi aluatul în jumătate, apoi fiecare bucată în alte trei părţi egale. Le întinzi sub forma unor sfori şi împleteşti câte trei. Le aşezi în tăvi, le ungi cu ou şi le dai la cuptor până se rumenesc.
La final, le presari cu fulgi de migdale.