Peşte în crustă de susan FOTO

13 ianuarie 2016   Mese festive

„Fără îndoială, cel mai gustos peşte este cel proaspăt pescuit! Dar acest lucru e mai greu, deci e bun şi cel pescuit din... magazin. Cum se alege peştele proaspăt? Una dintre reguli este să cercetezi branhiile (urechile), şi, dacă sunt roşii, este proaspăt; o altă metodă este să strângi între degete zona de sub coaste, dacă nu este fermă, ci moale, peştele este vechi; dacă vrei un peşte cu solzi, bagi unghia sub un solz şi, dacă se ridică uşor, este proaspăt, iar dacă stă lipit e mai bine să nu-l cumperi. Cel proaspăt se curăţă de solzi, lamele, se eviscerează, i se detaşează capul şi se spală bine cu apă rece, apoi se taie în bucăţi.

Atenţie! Fiind un aliment uşor alterabil, după ce a fost porţionat, se păstrează la frigider cel mult 8 ore! Dacă este congelat, peştele se pune în apă rece aproximativ trei ore. Pentru a reduce timpul de decongelare, se poate prepara o soluţie dintr-un litru de apă, 200 g de sare şi 50 ml de oţet.“

Ingrediente (2 porţii)

2 fileuri de peşte (doradă, biban, somon, ton) 20 g susan alb 10 g susan negru 2 linguri ulei sare piper 100 g piure de sfeclă 50 g piure de morcov 1 dovlecel mix salată

75 ml ulei de măsline

50 ml zeamă de lămâie

1 căţel usturoi zdrobit

Mod de preparare

Tai dovlecelul felii subţiri pe lung, le opăreşti aproximativ 5-10 secunde, apoi le scoţi în apă rece şi le ţii până când se răcesc. Le scurgi. Usuci peştele şi îl dai cu sare şi piper.

Combini susanul alb cu cel negru, apoi treci fileurile de peşte prin acest amestec. Pentru sos, amesteci bine uleiul cu zeama de lămâie, adaugi usturoiul zdrobit şi mixezi bine.

Prăjeşti fileurile, în ulei, pe toate părţile până când se rumeneşte susanul, apoi le scoţi.

Aşezi pe o farfurie, piure de sfeclă şi de morcov, un fileu de peşte, feliile de dovlecel şi mixul de salată. Serveşti stropit cu sos.

Reţetă propusă şi realizată de chef Florin Ivan, de la cherhanaua Ancora, str. Nordului nr. 7-9

Mai multe