Plăcintă cu carne de porc, ca la bunica acasă
Un preparat delicios, plăcinta cu carne poate face parte şi ea din meniul tău de Sărbători, mai ales dacă foloseşti carne de porc.
Ingrediente
Pentru aluat
20 g drojdie 1 linguriţă zahăr 100 ml lapte cald ½ linguriţă sare 1 lingură ulei 1 lingură orez 1 gălbenuş 250 g făină
Pentru umplutură
250 g carne slabă de porc
1 ceapă potrivită (50 g)
3 linguri ulei
sare
piper
apă
1 linguriţă smântână grasă
1 ou pentru uns
Mod de preparare
Amesteci drojdia cu zahărul până obţine o pastă omogenă. Torni laptele călduţ, adaugi sarea, uleiul, gălbenuşul şi apoi încorporezi făina în ploaie. Frămânţi bine până obţii un aluat omogen şi elastic. Îl laşi la loc cald 45 de minute, ca să dospească.
Între timp, toci carnea de porc de 2-3 ori. Dai ceapa prin răzătoare şi o căleşti în ulei, ca să îşi lase aroma, apoi adaugi carnea tocată, orezul, sare şi piper măcinat după gust. Prăjeşti compoziţia acoperind tigaia cu un capac, la foc mic, aproximativ 30 de minute, până fierbe orezul. Dacă scade prea mult lichidul pe care şi l-a lăsat carnea, mai torni puţină apă. Iei de pe foc şi când s-a răcit carnea, pui o linguriţă de smântână şi amesteci.
Împarţi aluatul în două, îl întinzi până obţii două foi de jumătate de centimetru grosime. Aşezi prima foaie într-o tavă rotundă neunsă, torni umplutura şi o nivelezi într-un strat subţire, apoi aşezi a doua foaie. Ungi plăcinta cu oul bătut şi dai tava la cuptorul încins, aproximativ 30-45 de minute, până se rumeneşte.
Plăcintă cu carne tocată şi legume
Plăcintă cu carne tocată şi legume