Plăcintă cu nuci şi dulceaţă

9 noiembrie 2015   Mese festive

Această plăcintă arată ca nişte ochelari, o prezentare care i-ar putea atrage chiar şi pe cei mici. Dar şi pe cei mari, în egală măsură.

Ingrediente (4 rulade)

Pentru aluat 320 g făină 1 ou 50 g unt 3 linguri ulei 3 linguri smântână 50 g zahăr ½ linguriţă bicarbonat 1 praf sare

500 g gem de caise

200 g nuci

2 albuşuri

7 linguri zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru aluat, cerni făina şi o amesteci cu zahărul şi sarea. Adaugi oul, torni uleiul şi omogenizezi. Amesteci bicarbonatul cu smântâna, apoi le torni în făină. Topeşti untul pe baie de aburi, laşi să se răcească, apoi îl torni în compoziţia cu făină. Aluatul obţinut îl înfăşori în folie alimentară şi-l dai la frigider 30 de minute.

Între timp, prepari umplutura. Mărunţeşti nucile cu sucitorul, apoi le amesteci cu albuşurile bătute spumă şi cu 5 linguri de zahăr. Împarţi aluatul în patru şi întinzi cu sucitorul fiecare bucată în parte. Le aşezi într-o tavă tapetată. Fiecare foaie o ungi cu gem, apoi rulezi ambele capete spre interior, laşi un spaţiu în care pui amestecul de nuci, iar deasupra o acoperi cu o bucată de aluat. Dai tava la cuptor 30-40 de minute, până se rumenesc. Când se răcesc, le presari cu zahăr pudră.

Mai multe