Plăcintă cu spanac şi cremă de brânză
E atât de gustos şi de sănătos încât nu-ţi vine să ratezi spanacul în nici o mâncare. Aşa că am mai preparat o reţetă, una absolut specială, şi în straturi: plăcintă cu spanac şi cremă de brânză.
Plăcintă cu spanac şi cremă de brânză - Ingrediente
Pentru aluat 350 g făină 250 g margarină 100 g apă 1 lingură oţet
400 g spanac
1 ceapă
1 căţel de usturoi
100 ml iaurt gras
200 g brânză telemea de oi
2 ouă
1 legătură mărar
2 linguri ulei
sare
piper
200 g brânză proaspătă de vaci
100 g brânză telemea de vacă
2 linguri smântână
3 linguri sirop de afine (opţional)
1 gălbenuş pentru uns deasupra
Plăcintă cu spanac şi cremă de brânză - Mod de preparare
Se pun toate ingredientele menţionate pentru aluat într‑un castron mare şi se frământă până se obţine un aluat omogen, elastic. Se înveleşte într-o folie de plastic şi se lasă la frigider circa o oră. Se opăresc frunzele de spanac în apă clocotită cu o linguriţă de sare. Se scurg bine şi se trec prin blender împreună cu ceapa şi cu usturoiul, pentru a deveni piure. Se adaugă telemeaua de oi rasă, ouăle bătute, mărarul tocat fin, iaurtul, cele două linguri de ulei, sare şi piper, după gust. Separat, se mixează brânza de vaci proaspătă cu telemeaua şi smântâna, până se obţine o compoziţie omogenă.
Se întind două foi din aluat, se aşază una dintre ele într‑o tavă mai mică, unsă şi tapetată, se adaugă jumătate din crema de brânză, apoi umplutura de spanac. Se adaugă restul de cremă de brânză, se stropeşte cu siropul de afine, apoi se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat. Se unge plăcinta cu spanac şi cremă de brânză cu gălbenuşul bătut cu o lingură de apă şi se coace circa 45 de minute, la temperatură potrivită.