Prăjitura Carpaţi de casă
Una dintre prăjiturile cu tradiţie din ţara noastră, cu foi fragede şi o cremă fină de ciocolată, prăjitura Crapaţi de casă.
De ce ai nevoie pentru prăjitura Carpaţi de casă
Pentru foi
250 g zahăr
250 ml ulei
250 ml lapte
3 ouă
coaja de la o portocală
1 linguriţă esenţă de vanilie
făină
Pentru cremă
2 l lapte
12 linguri făină
300 g unt
esenţă de rom
Pentru glazură
200 g ciocolată neagră
200 ml lapte
2 linguri ulei
Cum se prepară prăjitura Carpaţi de casă
Mixează ouăle cu zahărul până capătă o consistenţă spumoasă. Adaugă uleiul în fir subţire, laptele, aromele şi făină cât cuprindă, ca să obţii un aluat omogen, care nu se ţine de degete. Împarte coca în 10 bucăţi egale, din care întinzi foi, pe care le coci pe dosul tăvii, până se rumenesc uşor.
Pentru cremă, topeşte zahărul, până devine uşor arămiu, adaugi untul şi după ce s-a topit, dai deoparte. Încorporezi făina treptat, amestecând până se omogenizează, după care pui laptele fierbinte, aşezi din nou pe foc şi amesteci până se îngroaşă crema. Dai deoparte şi laşi la răcorit. Unge foile cu cremă şi suprapune-le, după care dă prăjitura la frigider, câteva ore. Taie marginile prăjiturilor, după care taie blatul în jumătate pe lung. Taie fiecare bucată pe diagonală şi uneşte triunghiurile, ca să arate ca o piramidă.
Amestecă ciocolata topită cu laptele şi uleiul şi toarnă glazura peste prăjitură. O păstrezi la rece.