Prăjitură cu ciocolată în straturi
Ştiai că în multe oraşe ale lumii există muzee dedicate ciocolatei? De exemplu, în cel din Köln, Germania, există o fântână unde râuri de ciocolată curg precum lava unui vulcan. La Muzeul „Secretele Ciocolatei“, din Franţa, vizitatorii pot face demonstraţii în obţinerea ciocolatei artizanale.
Ingrediente
Pentru aluat 200 g unt 250 g zahăr 4 ouă 1 linguriţă praf de copt 300 g făină 150 ml lapte
900 g brânză de vaci
300 g smântână slabă
4 ouă
300 g zahăr tos
3 linguri griş
150 g stafide
2 pliculeţe zahăr vanilat
esenţă de rom
coajă rasă de lămâie
40 g unt
2 mere
făină
100 g ciocolată
2 linguri unt
1 lingură rom
Mod de preparare
Pentru aluat, freci untul cu zahărul, adaugi gălbenuşurile. Încorporezi treptat făina amestecată cu praful de copt şi cu laptele. La sfârşit, pui albuşurile bătute spumă. Frămânţi şi laşi să se odihnească. Pentru umplutură, mixezi brânza de vaci, adaugi smântâna şi omogenizezi. Baţi ouăle cu zahărul şi cu cel vanilat şi le încorporezi în crema de brânză. Presari grişul, adaugi esenţa de rom, coaja rasă de lămâie şi stafidele. Amesteci.
Speli şi cureţi merele şi le dai prin răzătoarea mare. Pe o planşetă cu făină întinzi aluatul şi îl aşezi într-o tavă, unsă cu unt. Pui un strat de mere, distribui compoziţia de brânză şi dai la cuptor 50 de minute. Pentru glazură, topeşti ciocolata pe baie de aburi, amesteci energic cu untul şi cu romul, apoi torni deasupra prăjiturii şi nivelezi cu lama cuţitului. O ţii la rece înainte să o serveşti.