Prăjitură cu cremă de vanilie

24 iulie 2017   Mese festive

Din crema de vanilie poţi prepara atât de multe deserturi. Dar parca prajitura cu foi este parcă cea mai bună.

De ce ai nevoie

Pentru foi: ● 7 linguri zahăr ● 7 linguri ulei ● 7 linguri apă ● 1 ou ● 1 plic amoniac pentru prăjituri ● 400 g făină sau cât cuprinde ● 200 g pişcoturi Pentru cremă: ● 300 ml lapte ● 50 g zahăr ● 1 păstaie de vanilie ● 1 ou + 1 gălbenuş ● 25 g amidon ● 50 g unt moale ● 50 g frişcă bătută Pentru umplutură: ● 200 g gem de pere ● decor de ciocolată

Cum se prepară prăjitura

Pentru foi, amesteci oul cu zahărul, amoniacul, apa şi uleiul. Adaugi făina, puţin câte puţin. Frămânţi un aluat elastic pe care-l împarţi în două şi-l laşi la odihnit 20 de minute.

Ulterior, întinzi fiecare bilă de aluat pe dosul unei tăvi de 24x24cm tapetată şi le coci 20 de minute la 180 °C. Când sunt gata foile, le iei de pe dosul tăvii şi le laşi la răcit pe un grătar.

Pentru cremă, puimiezul de la păstaia de vanilie în lapte şi-l fierbi. Laşi păstaia de vanilie să se infuzeze în lapte, apoi strecori. Mixezi laptele cu zahărul, oul, gălbenuşul şi amidonul. Pui amestecul pe foc, la flacără mică, amestecând continuu, până se îngroaşă. Iei crema de pe foc şi adaugi untul. După ce s-a răcit, o amesteci cu frişca. Dai crema la frigier o oră.

Peste prima foaie aşezi pişcoturile, adaugi gemul de pere, întinzi crema rece de vanilie şi acoperi cu cealaltă foaie. Dai prăjitura la frigider peste noapte. O serveşti, dacă vrei, presărată cu decor de ciocolată.

Mai multe