Prăjitură cu cremă de vanilie

26 octombrie 2014   Mese festive

Prăjiturile cu cremă sunt puţin mai pretenţioase la preparare, dar sunt atât de bune încât merită efortul. Nu-i aşa că cea din poză îşi cam face cu ochiul?

Pentru blat

4 albuşuri 150 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat 3 linguri făină 2 linguri fulgi de nucă de cocos sare

Pentru cremă

4 gălbenuşuri

1 păstaie de vanilie

4 linguri făină

5 linguri zahăr

200 ml lapte

100 g unt

Pentru glazură şi ornat

3 linguri zahăr

2 linguri smântână lichidă

stafide şi fructe uscate (nucă, migdale)

Mod de preparare

Pentru blat, mixezi albuşurile spumă tare cu un praf de sare şi zahărul (plus zahărul vanilat), adăugat treptat.

Adaugi făina şi fulgii de cocos, amestecând uşor de jos în sus. Torni aluatul într-o formă dreptunghiulară tapetată cu folie specială de copt şi o introduci în cuptorul preîncălzit pentru circa 35 de minute.

Între timp, mixezi gălbenuşurile cu zahărul până devin cremoase. Adaugi făina, amestecând pentru a împiedica formarea cocoloaşelor, diluezi cu laptele rece şi

adaugi o păstaie de vanilie tăiată în două, pe lungime, şi fără seminţe. Fierbi în bain-marie, amestecând permanent, până se îngroaşă. Scoţi păstaia de vanilie şi laşi crema la răcorit.

Când este doar călduţă, freci untul spumă şi adaugi treptat crema de vanilie, până se omogenizează complet. Tai blatul în două, pe orizontală, şi aşezi crema între

cele două blaturi.

Separat, caramelizezi trei linguri de zahăr, le stingi cu smântâna lichidă, adaugi stafidele şi fructele uscate, amesteci pentru a se îmbiba cu caramel şi le torni imediat peste prăjitură.

Laşi să se răcească, apoi o porţionezi, folosind un cuţit foarte bine ascuţit, trecut prin apă fierbinte.

sursa foto: StockFood

Mai multe