Prăjitură cu fructe

24 noiembrie 2014   Mese festive

Toate aromele fructelor toamnei şi iernii se unesc în această delicioasă prăjitură.

Ingrediente

Pentru aluat

280 g făină 1 praf de sare 115 g margarină rece 1 ou 115 g unt rece 2 linguri oţet 2 linguri de apă foarte rece

Pentru umplutură

2 ouă

5 linguri zahăr

2 pliculeţe zahăr vanilat

2 linguri unt

2 mere

1 portocală

1 banană

Pentru glazură

1 albuş

300 g zahăr pudră

zeama de la o lămâie

Pentru ornat

ciocolată

frişcă

Cum se prepară

Se amestecă făina cu un praf de sare, se adaugă untul şi margarina, tăiate bucăţi şi se frământă cu vârful degetelor până se obţine o compoziţie nisipoasă. Se adaugă oul bătut, oţetul, apa foarte rece şi se frământă până când aluatul este omogen. Se înfăşoară într-o folie şi se lasă la rece circa 30 de minute.

Pentru prepararea umpluturii, se freacă gălbenuşurile cu untul, zahărul şi zahărul vanilat, apoi se încorporează albuşurile bătute spumă. Se adaugă fructele curăţate şi tăiate cubuleţe şi se amestecă uşor.

Se întinde aluatul pe planşetă în două foi subţiri. Se aşază prima foaie într-o formă dreptunghiulară în care ai pus hârtie de copt. Se toarnă peste ea crema cu fructe şi se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat. Se introduce prăjitura în cuptorul bine încins şi se coace circa 40-45 de minute.

Între timp, se bate albuşul spumă tare, adăugând câte puţin zahăr şi, spre sfârşit, câte o picătură de zeamă de lămâie. Se bate în continuare până se formează o pastă albă, care se

întinde imediat peste prăjitură.

Se decorează cu ciocolată topită şi se lasă să se întărească. În momentul servirii, se ornează fiecare bucată cu frişcă şi căpşuni sau cu alte fructe.

sursa foto: Shutterstock

Mai multe