Prăjitură cu lămâie şi gem de caise

17 ianuarie 2015   Mese festive

I se mai spune şi „prăjitură de iarnă“, dar pentru a-i scoate în evidenţă aromele şi gusturile putems pune că este vorba de o prăjitură cu lămâie şi gem de caise. Încă nu v-am convins?

Ingrediente pentru prăjitură cu lămâie şi gem de caise

Pentru blat: 4 ouă 200 g zahăr pudră 50 ml apă caldă 50 g amidon 150 g făină

2 pachete biscuiţi simpli

4 lămâi

60 g gem de caise

250 g unt

250 ml lapte

1 plic praf budincă de vanilie

250 g unt

200 g zahăr pudră

70 ml rom

200 g zahăr pudră

80 ml apă caldă

zeama de la 1 lămâie

50 g ciocolată

50 g ciocolată bucăţi pentru decor

Cum se prepară prăjitura cu lămâie şi gem de caise

Albuşurile se bat spumă cu apa şi zahărul pudră şi se încorporează în ele gălbenuşurile. Se adaugă făina cernută şi amidonul şi se amestecă uşor, de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o tavă medie unsă şi tapetată şi se coace la 180° C pentru 35 de minute.

Se macină biscuiţii şi se amestecă cu zeama şi coaja de lămâie rasă. Se adaugă gemul de caise, untul topit şi se amestecă bine. Se întinde crema de biscuiţi pe blatul rece.

Laptele se amestecă cu praful de budincă şi se pune pe foc până se îngroaşă, după care se lasă să se răcească, amestecând din când în când în ea. Se adaugă untul moale, zahărul, romul şi se mixează bine. Se întinde crema peste cea de biscuiţi şi se dă la rece să se întărească.

Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie şi apa caldă. Se întinde peste prăjitură şi se lasă să se întărească. Se taie în porţii şi se decorează cu ciocolată topită şi ciocolată bucăţi.

Dacă ai nelămuriri legate de modul de preparare al reţetei de prăjitură cu lămâie şi gem de caise, scrie-ne în căsuţa de comentarii de mai jos.

sursa foto: profimedia

Mai multe