Prăjitură cu nuci

19 octombrie 2015   Mese festive

Originar din Asia Centrală, nucul a fost adus în sudul Europei şi nordul Africii de romani. Fructele acestui arbore erau utilizate ca monedă pentru achitarea datoriilor în secolul al X-lea, iar trei secole mai târziu, uleiul de nuci era considerat la fel de valoros ca aurul. Acesta era utilizat în pictură ori la prepararea unor mâncăruri fine. Odată cu trecerea timpului, au început să se comercializeze intens şi miezul de nucă, frunzele şi lemnul arborelui.

Ingrediente

Pentru aluat 500 g făină 200 g unt 150 g zahăr 1 linguriţă praf de copt 3 gălbenuşuri 200 g iaurt

200 g făină

150 g zahăr

200 g nuci mărunţite

1 plic praf de copt

200 g unt

200 ml lapte

3 albuşuri

Mod de preparare

Amesteci untul moale cu făina, zahărul şi praful de copt. Adaugi gălbenuşurile şi iaurtul. Frămânţi aluatul doar atât cât este nevoie ca ingredientele să se omogenizeze. Împarţi aluatul în două şi întinzi o foaie într-o tavă tapetată. Pentru umplutură, amesteci făina cu zaharul, praful de copt şi nucile. Separat, topeşti untul pe baie de aburi, apoi îl amesteci cu laptele şi albuşurile bătute spumă în prealabil. Această compoziţie o amesteci cu cea cu ingrediente uscate. Torni 1/3 din umplutură peste foaia din tavă, acoperi cu cealaltă foaie, iar deasupra pui restul de umplutură. Dai tava la cuptorul încins 40 de minute, până când prăjitura trece testul scobitorii.

Mai multe