Reţete pentru masa de Florii
Masa de Florii este deosebită, căci reprezintă masa cu a doua dezlegare la peşte din Postul Mare. De altfel, Duminica Floriilor este o sărbătoare foarte importantă, care merită tratată cu fast şi cu bucurie. V-am pregătit, aşadar, un meniu sănătos pentru masa de Florii.
Un aperitiv foarte gustos pentru masa de Florii este zacusca de peşte, un preparat foarte bun, pe care îl veţi încerca şi pe viitor.
Reţete pentru masa de Florii - Zacuscă de peşte:
- 1 kg de peşte
- 5 morcovi
- 5 cepe
- 8 castraveţi muraţi
- 5 linguri de bulion
- 100 de grame de măsline
- 1 pahar de vin
- ulei
- cimbru
- foi de dafin
- 1 legătură de pătrunjel
- zahăr, sare, piper
Peştele proaspăt se curăţă de solzi, de aripioare şi de intestine. Se spală bine, se sărează, se porţionează, se pune puţin piper şi se înăbuşă 10 minute. Apoi, ceapa, morcovii şi castraveţii muraţi, se curăţă, se spală şi se taie rondele. Castraveţii se curăţă de coajă şi de seminţe. Când sunt gata, se pun într-o tigaie cu puţin ulei şi o cană de apă la călit.
Când s-au înmuiat legumele, se pun măslinele, foile de dafin, cimbrul, sarea, zahărul, piperul şi 2 căni de apă caldă. Se lasă la fiert, când sunt gata se pune bulionul şi se mai lasă la fiert încă 5 minute. Apoi, se unge o tavă cu ulei, se pune peştele frumos, se adaugă legumele, vinul şi pătrunjelul tocat mărunt şi se lasă la cuptor 15 minute. Se scoate, se amestecă şi se serveşte, este delicios. Poftă bună!
Reţete pentru masa de Florii - Crochete de peşte:
Crochetele de peşte se pot servi cu piure de mazăre sau cu salată verde, salată de spanac sau alături de un orez cu legume sau legume trase în puţin ulei de măsline. Iată ce ai nevoie pentru crochetele de peşte:
- 1 kg de peşte
- 7 cartofi
- miezul de la o pâine
- făină
- ulei
- sare şi piper
Pentru crochete de peşte se foloseşte peşte fără oase, precum macrou, şalău sau fileuri de ştiucă, crap, caras. Se fierbe peştele în apă cu sare, după ce a fost curăţat, spălat, porţionat, asta dacă este luat întreg. După ce a fiert, se scurge peştele şi se dă prin maşina de tocat. Cartofii se curăţă, se fierb şi se dau şi ei prin maşina de tocat.
Cartofii trecuţi prin maşina de tocat se amestecă cu peştele, miezul de pâine înmuiat în apă şi stors, se mai adaugă sare şi piper şi se frământă bine. Din pasta astefl formată se fac crochete, care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins. Alături de legume fierte sau orez cu legume sunt excelente şi foarte săţioase.
Reţete pentru masa de Florii - File de peşte cu spanac:
- 1 kg de file de peşte
- 1 kg de spanac
- 100 de grame de margarină sau ulei
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 1 lămâie
- sare
- piper
Fileul de peşte se rulează, se condimentează bine, se unge cu ulei şi se lasă la cuptor 5 minute. Spanacul se curăţă bine, se spală, se fierbe, se scurge şi se căleşte în margarină sau ulei alături de ceapa şi de usturoiul tăiate mărunt, se pune sare şi piper. Apoi, într-o tavă unsă se pune spanacul, deasupra se aşază frumos fileul de peşte şi se bagă la cuptor. Se serveşte ornat cu felii de lămâie. Poftă bună!
Reţete pentru masa de Florii - Roşii umplute cu sardele:
- 10 roşii
- 2 cepe
- 2 căţei de usturoi
- pătrunjel şi mărar verde
- 2 felii de pâine albă
- 1 cutie de sardele
- 1 lingură pesmet
- ulei
- 1 lingură pastă de roşii
- sare şi piper
Se desface cutia de sardele, se scoate şira spinării de la fiecare peşte, apoi se face o pastă din ei, folosind lingura sau furculiţa. Felia de pâine se înmoaie în apă, se stoarce şi se dă printr-o sită. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt, la fel şi verdeaţa. Se pun toate într-un castron, se adaugă pasta de roşii, sare şi piper. Cu această compoziţie se umplu roşiile scobite, se presară apoi cu puţin pesmet, se stropesc cu ulei şi se bagă la cuptor, la foc potrivit. Poftă bună!