Şarlotă cu banane

27 octombrie 2015   Mese festive

Ingrediente (1 tort)

Pentru blat 3 ouă 100 g zahăr 80 g făină 2 linguri ulei

200 ml lapte

2 ouă

150 g zahăr

2 linguri gelatină

300 g frişcă

1 plic zahăr vanilat

1 lingură rom sau coniac

2 banane

1 lămâie

2 linguri gelatină

100 ml apă

80 g zahăr

ciocolată amăruie rasă

frunze de mentă

Mod de preparare

Blatul se prepară cu o zi înainte. Se bat gălbenuşurile spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, se încorporează albuşul bătut spumă separat cu restul de zahăr, se adaugă treptat făina şi uleiul, amestecând pentru omogenizare. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă de tort, tapetat cu hârtie specială şi se coace la foc moderat. Se scoate din formă şi se lasă la răcit, după care se însiropează cu rom sau coniac.

Se prepară şarlota. Zahărul se freacă cu ouăle şi se toarnă laptele clocotit, amestecând încontinuu cu telul. Se adaugă gelatina înmuiată în apă cu 2 ore înainte. Se adaugă vanilia şi romul. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă 300 g frişcă şi se amestecă. Se prepară glazura de gelatină. Se pune la fiert apa cu zahărul, se adaugă gelatina, care a fost pusă la înmuiat cu 2 ore înainte. Se adaugă feliile de lămâie şi se fierb împreună 5 minute. Se scot deoparte feliile de lămâie şi se lasă gelatina la răcit.

Se aşază blatul de tort pe un platou, iar deasupra se întinde şarlota, în care se pun bananele întregi. Deasupra tortului se aranjează feliile de lămâie, peste care se toarnă glazura de gelatină. Tortul se decorează pe lateral cu ciocolată rasă, iar deasupra se pun frunze de mentă.

Mai multe