Somon la grătar cu sos de ghimbir

18 mai 2016   Mese festive

De-a lungul istoriei, ghimbirul a fost folosit foarte des în preparate şi, mai ales, în băuturi, dar pentru că 500 g de tulpină costa cât o oaie, era utilizat destul de rar. Ghimbirul este un condiment de climă caldă care provine din aceeaşi familie cu nucşoara şi cu şofranul, iar în bucătăria asiatică se consumă de secole. Cu toate că şi frunzele se folosesc uneori, rizomul sau tulpina subterană constituie interesul medicinal şi culinar. Această tulpină are forma unei rădăcini mici şi îndesate cu o coajă crem, subţire şi cu conţinut tare, cu miros înţepător şi deschis la culoare. Este deseori denumită greşit rădăcină de ghimbir, pentru că rizomul seamănă cu o rădăcină, dar de fapt este tulpina subterană a plantei.

Ingrediente

2 cotlete de somon sare piper 1 lingură ghimbir ras 3 căţei de usturoi pisaţi 1 linguriţă de cimbru 1 lingură de ulei 3-4 linguri de iaurt 500 ml lapte 1 lămâie

Mod de preparare

Speli somonul, îl ştergi, îl pui într-un castron, apoi torni peste el laptele şi îl dai la frigider cel puţin o oră. Încingi grătarul şi îl ungi cu ulei. Scoţi somonul, îl storci bine, apoi îl dai cu sare şi piper şi îl frigi, pe fiecare parte, câte opt minute. Îl dai deoparte.

Pentru sos, amesteci bine iaurtul, cu ghimbirul, usturoiul, cimbrul, uleiul şi cu sare, după gust. Dai sosul la rece cel puţin 10 minute. Serveşti cotletele de somon stropite cu zeamă de lămâie, sos de ghimbir, alături de cartofi natur sau de orez.

Mai multe