Steluţă cu marţipan

8 ianuarie 2016   Mese festive

Un astfel de tort cu marţipan trebuie să fie atracţia centrală pentru sfârşitul unei mese îmbelşugate.

De ce ai nevoie pentru steluţă cu marţipan

Pentru blat:

180 g zahăr

6 ouă

80 g făină

60 g amidon

60 g cacao

1 plic zahăr vanilat

Pentru cremă

250 ml smântână dulce

4 gălbenuşuri

100 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

250 g unt

3 linguri ness

2 linguri rom

Pentru decor:

zahăr pudră

steluţe de marţipan

Cum se prepară steluţă cu marţipan

Pentru blat, freci spumă găl­benuşurile cu jumătate din za­hăr şi zahărul vanilat. Încorpo­rezi făina amestecată cu ami­donul şi cacaua. Baţi albuşu­rile spumă cu restul de zahăr şi le încorporezi în gălbenu­şuri, amestecând uşor, de jos în sus.

Împarţi aluatul în două. Pui prima parte într-o formă de tort unsă şi tapetată şi coci în cuptorul încins circa 30 de minute. Procedezi la fel şi cu aluatul rămas. Răstorni blaturi­le şi le laşi să se răcească mi­nimum două ore pe un grătar. Decupezi blaturile în formă de stea.

Pentru cremă, încăl­zeşti smântâna fără să fiarbă şi tragi vasul de pe foc. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, adaugi smân­tâna fierbinte şi freci energic la bain-marie până se îngroaşă. Muţi vasul în apă rece şi con­tinui baterea. Adaugi untul în­călzit la temperatura camerei şi mixezi 10 minute, până ce crema devine spumoasă şi albă. Adaugi romul şi nessul şi amesteci bine.

Pui crema în poş şi o aşezi pe primul blat. Acoperi cu al doilea blat, presari cu za­hăr pudră şi ornezi cu steluţe din marţipan. Laşi la rece câte­va ore înainte de a fi servit.

Mai multe