Tartă cu sparanghel şi şuncă

23 iunie 2015   Mese festive

Din lăstarii albi, bogaţi în elemente nutritive ai sparanghelului, se prepară supe, soteuri, budinci, sosuri sau garnituri la diferite mâncăruri. Mugurii se folosesc la salate sau ca decor la preparate mai deosebite. Servit cu diferite sosuri sau gratinat, sparanghelul reprezintă un antreu special. Se poate servi rece, cu un sos făcut din ulei, zeamă de lămâie şi sare. Preparatele cu sparanghel sunt, în general, necondimentate şi se asociază cu alimente simple, care să-i pună în valoare gustul unic, asemănător cu cel al conopidei.

Ingrediente

Pentru aluat 250 g făină 125 g unt 1 gălbenuş 1 praf de sare

3 fire sparanghel

150 g şuncă afumată

100 g caşcaval

200 g smântână

4 ouă

sare

piper

ulei

Mod de preparare

Amesteci făina cu untul, gălbenuşul, un praf de sare şi puţină apă. Frămânţi un aluat omogen şi îl dai la rece 30 de minute. Dai pe răzătoare caşcavalul şi tai bucăţele şunca afumată. Opăreşti sparanghelul în apă clocotită cu sare, apoi îl tai bucăţi. Împarţi aluatul în jumătate şi întinzi două foi, pe care le aşezi în două forme rotunde mai mici, unse şi tapetate. Împarţi în cele două forme şunca afumată, caşcavalul ras şi sparanghelul. Baţi ouăle cu smântâna, un praf de sare şi piper şi torni compoziţia, în mod egal, în cele două forme. Răsuceşti marginea fiecărei tarte ca să îi faci un model (ca în imagine) şi le introduci la cuptor pentru 40 de minute.

Mai multe