Tartă răcoritoare cu afine
Vara, deserturile cu fructe sunt un deliciu, iar unele dintre ele nu necesită prea mult efort. Răsfaţă-te cu gustul de afine într-o tartă răcoritoare cu blat de biscuiţi, care te va cuceri de la prima degustare.
Ingrediente
Pentru blat
150 g biscuiţi cu scorţişoară sau alte arome 120 g nucă 3 linguri zahăr brun 4 linguri unt, topit
Pentru cremă
350 g afine
300 g zahăr
apă
3 ouă
2 gălbenuşuri
1 praf de sare
120 ml zeamă de lămâie
4 linguri unt, la temperatura camerei, tăiat bucăţele
Pentru decor
extra afine
zahăr
frunze cimbru, opţional
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Dai biscuiţii la blender, până sunt perfect mărunţiţi. Încorporezi nuca pisată şi zahărul. Amesteci cu untul, până obţii un amestec asemănător pesmentului. Pui într-o tavă de tartă, tapetând inclusiv pereţii. Dai la cuptor 10-12 minute. Laşi la răcit.
Dai pe foc într-un vas afinele, 200 g zahăr şi 60 ml apă. Laşi până aproape să dea în clocot, apoi reduci focul. Amesteci din când în când, timp de 15 minute, până obţii un piure. Încorporezi ouăle, gălbenuşurile, , zeama de lămâie şi restul de zahăr. Amesteci continuu până începe să se îngroaşe, aproximativ 10 minute. Dai compoziţia printr-o sită. Laşi la răcit câteva minute, apoi combini treptat cu untul, până se topeşte complet.
Torni crema peste crustă, în tavă. Nivelezi şi laşi să se răcească 2 ore. Decorezi cu afine uşor umezite, date prin zahăr şi frunze de cimbru, opţional.
Sursa https://theviewfromgreatisland.com