Tirasmisu cu pepene verde FOTO

31 iulie 2016   Mese festive

O felie din această prăjitură răcoroasă te poartă într-o călătorie a simţurilor şi poate crea dependenţă de… fericire. Tiramisu sau „trage-mă în sus“ este numele desertului, în traducere liberă. Se pare că este o reţetă relativ nouă, ea apărând în cărţile de bucate italiene abia în anul 1971. Cu toate acestea, sunt legende care o plasează mult mai departe în timp. Se spune că ar fi fost inventată în Siena, în cinstea Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici, ori în localitatea Treviso, iar una dintre legende o localizează într-un… bordel, fiind creată pentru a stimula… apetitul vizitatorilor. Despre rafinata prăjitură se poate spune că reprezintă la fel de bine Italia, aşa cum o fac şi pastele.

Ingrediente 4 gălbenuşuri 100 g zahăr 100 ml vin alb dulce parfumat 450 g brânză mascarpone 250 ml frişcă 300 g pişcoturi de şampanie 2 linguri cacao 350 ml cafea tare 1 felie pepene verde

Mod de preparare

Baţi, pe baie de aburi, gălbenuşurile până devin o spumă. Adaugi zahărul şi vinul, amestecând continuu. Opreşti focul, dai deoparte vasul şi baţi în continuare până când compoziţia face băşici şi se întăreşte. Separat, freci mascarpone până devine o cremă, apoi încorporezi în ea amestecul de ouă. Baţi frişca şi o omogenizezi în cremă.

Torni puţin din cremă într-un vas, apoi treci rapid pişcoturile prin cafea şi le aşezi unul lângă altul în vas dreptunghiular adânc şi acoperi iar cu cremă.

Tai pepenele verde feliuţe, îi scoţi sâmburii, şi le aşezi în vas, unele lângă altele. Acoperi iar cu cremă, cu pişcoturi trecute prin cafea şi repeţi operaţiunile până când epuizezi ingredientele.

Ultimul strat trebuie să fie de cremă. Decorezi tiramisu cu cacaua, folosind o sită fină de ceai, şi îl dai la frigider 3 ore înainte de a-l servi.

Mai multe