Tobă în crustă de hrean FOTO

15 decembrie 2015   Mese festive

Dacă vrei să-ţi impresionezi oaspeţii care îţi vor trece pragul de Sărbători, renunţă la tradiţionala tobă şi încearcă o altă reţetă, cea de tobă în crustă de hrean. Cu siguranţă, toţi îţi vor aprecia alegerea!

Dacă vrei să prepari tobă tradiţională, încearcă reţeta bucătaru-lui Costi Bosnea, de la restaurantul Ballroom Militari, local situat în zona de vest a Capitalei. Toate ingredientele fierte le scoţi şi păstrezi zeama. Stomacul porcului îl speli, îl freci bine pe interior cu o mână de mălai, îl clăteşti în multe ape, îl dai cu sare şi piper şi îl laşi deoparte. Introduci limba în stomacul curăţat, apoi aşezi de jur împrejurul ei restul ingredientelor tăiate. După ce ai umplut stomacul, îl coşi şi îl pui la fiert în apa păstrată. Înţepi toba din loc în loc. După 3-4 ore, se scoate, se aşază caldă între două scânduri, peste care se pun câteva greutăţi. O serveşti cu murături şi cu muştar.

Tobă în crustă de hrean - Ingrediente (1 tobă)

½ cap de porc, fără creier 1 picior de porc 1 limbă de porc 300 g şorici 1 inimă de porc 2 rinichi de porc 2 foi dafin sare, după gust piper, după gust 2-3 boabe ienibahar

1½ kg smântână

350 g pastă de hrean

80 ml apă

40 g gelatină

Tobă în crustă de hrean - Mod de preparare

Speli şoriciul şi dacă nu este bine curăţat îl ţii în apă caldă, apoi îl răzuieşti cu cuţitul până când devine alb. Cureţi şi speli capul, apoi tai botul şi urechile şi le speli bine sub jet de apă. La fel procedezi şi cu piciorul de porc, apoi îi îndepărtezi copita şi speli inima. Tai rinichii jumătăţi, îi cureţi şi îi speli.

Pui ingredientele la fiert în apă cu sare şi cu foile de dafin. După ce s-au fiert bine, păstrezi 500 ml din zeamă, le scoţi şi le ţii la răcit. Limba o cureţi de pieliţa albă şi o laşi întreagă, dai piciorul deoparte.

Tai ingredientele în bucăţi, presari sare, piper proaspăt măcinat şi boabele de ienibahar. Aşezi limba într-o tavă de cozonac, de jur împrejur pui ingredientele tăiate, torni zeama păstrată şi le laşi să se întărească.

Pentru crustă, pui pe foc smântâna împreună cu pasta de hrean, având grijă să nu dea în clocot, apoi o dai deoparte. Hidratezi gelatina în apă şi o torni în smântână, amestecând continuu. Scoţi toba bine răcită pe un grătar, sub care ai pus o tavă, şi torni cu polonicul de două-trei ori peste ea din amestecul cu smântână, apoi o laşi la rece. O serveşti presărată cu piper zdrobit.

Reţetă propusă şi realizată de Costi Bosnea, bucătar la Ballroom Militari Rezidence

Mai multe