Tort caramel cu frişcă
Prăjiturile cu frişcă sunt delicioase, fine şi răcoroase. Ca să te convingem, iată una dintre reţetele noastre speciale.
Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 5 ouă 200 g zahăr pudră 200 g făină 5 linguri ulei coajă rasă de lămâie
1 l frişcă lichidă
200 g zahăr brun
40 g unt
50 ml apă
150 ml apă
5 linguri zahăr brun
1 baton vanilie
Mod de preparare
Pentru blat, separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi albuşurile spumă tare şi adaugi, în ploaie, zahărul şi continui până se topeşte. Separat amesteci uleiul cu gălbenuşurile. Pui, pe rând, în albuşuri puţină făină, amesteci, apoi 2-3 linguri de gălbenuşuri, amesteci şi tot aşa până termini ingredientele. Adaugi coaja rasă de lămâie amestecând uşor de jos în sus. Torni aluatul într-o tavă rotundă cu fund detaşabil şi tapetată în prealabil. Dai la cuptorul încins şi ţii până trece testul scobitorii. Laşi la răcit.
Pentru crema caramel, torni apa într-un vas şi fierbi împreună cu zahărul, ţii pe foc până capătă o frumoasă culoare aurie. Dai vasul deoparte, torni 150 ml de frişcă (restul o păstrezi pentru decor) şi pui iarăşi vasul pe foc pentru 5 minute şi adaugi untul. Amesteci până când se dizolvă, opreşti focul, apoi strecori în alt vas şi laşi la răcit.
Pentru sirop, topeşti zahărul, torni apa şi batonul de vanilie tăiat şi laşi să dea câteva clocote. Scoţi batonul de vanilie. Baţi restul de frişcă. Tai blatul în două, însiropezi, întinzi crema caramel, nivelezi şi acoperi cu cealaltă bucată de blat însiropată. Pui frişca bătută într-un poş sau într-o pungă tăiată la un capăt şi decorezi tortul.