Tort cu frişcă
Tort cu frişcă sau de ce nu, „tort de zăpadă“, pentru că aşa cum este decorat, te trimite cu gândul la o lume de basm, veselă.
Ce ai nevoie
Pentru blat
4 ouă 4 linguri zahăr 5 linguri făină coaja rasă şi zeama de la 1 lămâie
Pentru cremă
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri lapte praf
500 ml frişcă lichidă
2 pliculeţe gelatină
1 fiolă esenţă de vanilie
1 linguriţă esenţă de portocală
Pentru decor
250 ml frişcă
boabe de cafea
figurine decorative (opţional)
100 g nucă măcinată
Cum se prepară
Se bat albuşurile spumă tare cu zahărul. Se adaugă coaja rasă şi o lingură de zeamă de lămâie şi gălbenuşurile treptat. Se încorporează făina, amestecând uşor de jos în sus. Se toarnă compoziţia într-o formă de tort tapetată cu folie specială de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit circa 25-30 de minute. Se lasă blatul de tort să se răcească.
Se amestecă ouăle cu trei linguri de zahăr şi cu laptele praf într-o crăticioară. Se pun pe aburi şi se lasă până se întăreşte, amestecând continuu. Se adaugă esenţa de vanilie şi de portocală şi se lasă să se răcească. Se pune gelatina la înmuiat în 100 ml de apă, după care se topeşte pe foc, fără să dea în fiert. Se lasă să se răcorească şi se amestecă cu crema de ouă.
Se bate frişca şi se încorporează în cremă.
Se taie blatul de tort în două, se aşază primul blat într-o formă rotundă, se toarnă crema de vanilie şi se dă la rece pentru 30 de minute. Se scoate forma de la rece, se pune deasupra al doilea blat şi se introduce la rece pentru 5-6 ore.
Se scoate tortul din formă, se îmbracă cu frişcă şi se decorează cu frişcă, nucă, omuleţi de zăpadă decorativi şi cafea, ca în imagine sau după inspiraţie. Acest tort cu frisca se mai lasă la rece o oră înainte să se servească.
Tort de biscuiti cu mere si caramel
Tort de biscuiti cu mere si caramel
sursa foto: StockFood