Tort de ciocolată cu dulceaţă de portocale

11 decembrie 2015   Mese festive

La prepararea acestui tort de ciocolată cu dulceaţă de portocale am folosite numai ingrediente proaspete. Poţi folosi orice fel de dulceaţă vrei. Noi am ales de portocale, pentru ca este mai acrişoară şi este de sezon. Dar te poţi orienta chiar spre o dulceaţă de căpşuni, de afine sau de care vrei. Iar feliile de tort le poţi servi cu un sos de portocale sau de căpşuni.

Ingrediente (1 tort)

200 g ciocolată neagră 150 g zahăr 50 g făină 150 g unt la temperatura camerei 4 ouă 4 linguri dulceaţă de portocale 1 praf de sare

200 g ciocolată neagră

2 linguri ulei de floarea-soarelui

1 lingură zahăr pudră

100 g ciocolată cu lapte

1 căpşună

1 lingură bombonele decorative inimioare

Cum se prepară

Se rupe ciocolata bucăţi, se topeşte pe baie de aburi şi se lasă deoparte. Se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi se bate în continuare până se topeşte. Se adaugă untul moale şi gălbenuşurile treptat, ciocolata topită, iar la final se încorporează făina, amestecându-se uşor, de jos în sus.

Se toarnă aluatul într-o formă de tort detaşabilă medie unsă şi tapetată şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 30 minute. Se lasă blatul să se răcească în formă, după care se taie în două. Se întinde pe prima parte de blat dulceaţa de portocale şi se acoperă cu a doua parte.

Pentru glazură, se topeşte ciocolata pe baie de aburi, se dă deoparte şi se freacă cu uleiul. Se întinde glazura peste tort, folosindu-se o spatulă de metal. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se decorează cu aşchii din ciocolata cu lapte, felii de căpşună, se presară cu zahăr pudră şi cu bombonele decorative.

Mai multe