Tort de ciocolată cu smochine FOTO

9 noiembrie 2015   Mese festive

Smochinele vin din regiunea mediteraneană şi sunt tratate în toate bucătăriile lumii ca ­nişte adevărate delicatese. Fruct fragil, cu un gust dulce şi delicat, smochina este vedeta reţetelor sofisticate, dar şi a ­celor simple. Există două specii: cele verzi şi cele ­violete. Cum le poţi prepara? Combinate cu cremă de ciocolată sau de caramel, în tarte şi în prăjituri. Dar pot fi ingre­dientul principal pentru un sos dulce-acrişor pregătit pentru friptura de raţă, de gâscă sau de vânat. Ele pot intra foarte bine în combinaţii sărate. Cele mai cunoscute sunt gustările cu brânzeturi sărate franţuzeşti, smochine dulci ca mierea şi un vin roşu sec.

Ingrediente (1 tort)

Pentru blat 100 g făină 80 g zahăr pudră 1 linguriţă praf de copt 50 g cacao 100 g unt 1 pachet zahăr vanilat 1 gălbenuş

2 ouă+1 albuş

500 g brânză de vaci

200 g zahăr

2 linguri zahăr vanilat

200 g ciocolată menaj

150 ml smântână dulce

3 smochine proaspete

1 linguriţă fistic tocat (sau orice fructe doreşti)

Mod de preparare

Se cerne făina amestecată cu zahărul pudră, praful de copt şi cacaua. Se adaugă untul tăiat bucăţi, zahărul vanilat şi gălbenuşul. Se frământă un aluat omogen şi se lasă la rece 30 de minute.

Se întinde o foaie de 3 mm grosime şi se aşază pe fundul unei forme de tort. Se înţeapă din loc în loc cu furculiţa.

Din aluatul rămas se întinde o fâşie groasă de 4 cm şi se îmbracă pereţii formei. Se coace în cuptorul preîncălzit 15 minute, apoi se scoate din cuptor.

Brânza se amestecă cu zahărul şi zahărul vanilat. Se adaugă ciocolata topită cu smântâna dulce şi se omogenizează bine.

Se adaugă gălbenuşurile şi se încorporează uşor, amestecând de jos în sus, albuşurile bătute spumă tare.

Se toarnă crema în formă şi se introduce în cuptor pentru 40 de minute. Se lasă să se răcească în formă, după care se decorează după gust.

Mai multe