Tort de ciocolată şi caise FOTO

4 ianuarie 2016   Mese festive

Ciocolata, care cunoaşte peste 500 de arome şi este savurat de oamenii din toate colţurile lumii, acum 2.000 de ani era supranumit de mayaşi „hrana zeilor” şi era consumat numai de persoanele de vază. Pe atunci, mayaşii o numeau Xocolat şi o preparau din cacao, apă caldă şi multe condimente iuţi. Abia când au adus-o în Europa, spaniolii i-au adăugat şi zahăr, obţinând o băutură delicioasă, destinată numai familiei regale şi nobililor.

În 1847, nişte englezi au reuşit să obţină primele tablete de ciocolată solidă, iar câţiva ani mai târziu un suedez i-a adăugat un ingredient care-i va schimba destinul: laptele. Acum, peste 60% din consumatori iubesc ciocolata cu lapte.

Ingrediente (1 tort)

240 g ciocolată cu lapte

5 ouă

180 g zahăr pudră

120 g unt

150 g făină

1 linguriţă praf de copt

100 g gem de caise

100 ml frişcă lichidă

6 caise din compot

50 g ciocolată topită

Mod de preparare

Pentru blat, se rupe ciocolata bucăţi, se topeşte pe baie de aburi şi se lasă să se răcească puţin.

Se mixează ouăle până îşi dublează volumul, se pune zahărul, se bate până se topeşte, după care se adaugă ciocolata topită amestecată în prealabil cu untul moale.

Se adaugă în compoziţia de ou şi ciocolată făina cernută cu praful de copt şi se toarnă aluatul într-o formă de tort de 24 cm căptuşită cu hârtie de copt. Se lasă să se

răcească în formă.

Se introduce forma în cuptorul încălzit în prealabil la 180° C pentru 40 de minute. Se scurg caisele de zeamă, se scot sâmburii şi se introduc numai pe jumătate în ciocolată topită.

Se taie blatul rece în două pe orizontală şi se întinde între cele două părţi de blat gemul. Se lasă deoparte şi se bate frişca bine.

Se pune frişca într-un poş şi se formează deasupra tortului floricele. Se decorează cu caisele cu ciocolată şi se introduce o oră la rece înainte de servire.

Mai multe