Tort de mere şi bezea

31 decembrie 2014   Mese festive

Pentru o ocazie specială este nevoie de un desert special. Iar pentru noaptea de revelion, acest tort de mere şi bezea îndeplineşte toate condiţiile.

Ingrediente

Pentru blat

200 g făină 100 g unt (sau margarină) 100 ml apă 1 ou 1 praf de copt 1 lingură zahăr pudră (opţional)

Pentru umplutură

500 g mere

180 g stafide

100 g zahăr

1 plic

budincă de vanilie

1/2 linguriţă scorţişoară

250 ml suc mere

Pentru bezea

5 albuşuri

150 g zahăr

1 praf de sare

100 g nucă pisată

Cerni făina într-un bol şi adaugi praful de copt. Separat, freci zahărul cu untul şi adaugi şi oul bătut. Presari făina şi frămânţi ingredientele, turnând şi apa, puţin câte puţin, până obţii un aluat elastic. Îl împachetezi în folie alimentară şi-l dai la rece.

Ungi o formă de tort cu puţin unt, o tapetezi cu hârtie de copt şi întinzi uniform aluatul. Îl înţepi, din loc în loc şi dai blatul de tort la cuptor, 15 minute. Speli şi cureţi de coajă merele, le scoţi sâmburii şi le dai prin răzătoarea mare. Le presari cu scorţişoară.

Pui pe foc o oală, adaugi praful de budincă şi zahărul. Torni treptat sucul de mere şi omogenizezi. Laşi să dea un clocot şi iei de pe foc. Acest amestec îl torni peste mere.

Pentru

bezea

, baţi spumă albuşurile, cu un praf de sare şi adaugi treptat jumătate din cantitatea de zahăr. Nuca o amesteci cu zahărul rămas şi o încorporezi în această spumă.

Peste aluatul din forma de tort torni merele, iar deasupra lor nivelezi bezeaua. Dai acest 

tort de mere

şi bezea la cuptor 45 de minute. Îl laşi minimum o oră să se răcească, înainte de a-l servi. Decorezi acest tort de mere şi bezea după preferinţă.

Prajitura cu mere si bezea

Prajitura cu mere si bezea

Tort caramel cu nuci

Tort caramel cu nuci

Gogosi cu mere

Gogosi cu mere

sursa foto: Profimedia

Mai multe