Tort de mere şi bezea
Pentru o ocazie specială este nevoie de un desert special. Iar pentru noaptea de revelion, acest tort de mere şi bezea îndeplineşte toate condiţiile.
Ingrediente
Pentru blat
200 g făină 100 g unt (sau margarină) 100 ml apă 1 ou 1 praf de copt 1 lingură zahăr pudră (opţional)
Pentru umplutură
500 g mere
180 g stafide
100 g zahăr
1 plic
1/2 linguriţă scorţişoară
250 ml suc mere
Pentru bezea
5 albuşuri
150 g zahăr
1 praf de sare
100 g nucă pisată
Cerni făina într-un bol şi adaugi praful de copt. Separat, freci zahărul cu untul şi adaugi şi oul bătut. Presari făina şi frămânţi ingredientele, turnând şi apa, puţin câte puţin, până obţii un aluat elastic. Îl împachetezi în folie alimentară şi-l dai la rece.
Ungi o formă de tort cu puţin unt, o tapetezi cu hârtie de copt şi întinzi uniform aluatul. Îl înţepi, din loc în loc şi dai blatul de tort la cuptor, 15 minute. Speli şi cureţi de coajă merele, le scoţi sâmburii şi le dai prin răzătoarea mare. Le presari cu scorţişoară.
Pui pe foc o oală, adaugi praful de budincă şi zahărul. Torni treptat sucul de mere şi omogenizezi. Laşi să dea un clocot şi iei de pe foc. Acest amestec îl torni peste mere.
Pentru
, baţi spumă albuşurile, cu un praf de sare şi adaugi treptat jumătate din cantitatea de zahăr. Nuca o amesteci cu zahărul rămas şi o încorporezi în această spumă.
Peste aluatul din forma de tort torni merele, iar deasupra lor nivelezi bezeaua. Dai acest
şi bezea la cuptor 45 de minute. Îl laşi minimum o oră să se răcească, înainte de a-l servi. Decorezi acest tort de mere şi bezea după preferinţă.
sursa foto: Profimedia