Tort „Fluture“ de 1 Iunie
O nouă reţetă delicioasă pentru pricihindei cu dedicaţie de la noi pentru ziua dedicată lor de 1 Iunie.
Ingrediente
8 ouă 16 linguri zahăr 10 linguri făină 100 g unt moale 1 praf de copt coaja de la o lămâie 1 lingură rom 50 g alune
200 ml frişcă lichidă
50 g zahăr pudră
20 g gelatină
150 g afine congelate
150 g zmeură congelată
150 g ciocolată albă de menaj
200 ml lapte
1 lingură coniac
50 g unt
bombonele decorative
Cum se prepară
Se bat gălbenuşurile cu opt linguri de zahăr şi se adaugă untul topit. Separat, se bat spumă tare albuşurile, adăugând treptat restul de zahăr, apoi se amestecă cele două compoziţii. Se adaugă făina cernută cu praful de copt, alunele zdrobite, coaja de lămâie rasă, romul şi se amestecă uşor. Se toarnă compoziţia într-o formă rotundă unsă şi tapetată cu făină şi se coace circa 35-40 de minute. Când se răceşte, se taie în două felii orizontale. Se bate frişca lichidă cu zahărul şi cu gelatina înmuiată în prealabil. Se opreşte puţină cremă, iar restul se amestecă cu afinele şi cu zmeura scurse foarte bine. Se toarnă crema între cele două blaturi.
Pentru prepararea glazurii, se fierbe laptele cu ciocolata, în bain-marie, până începe să se îngroaşe. Se ia de pe foc, se adaugă coniacul şi când este călduţă se freacă cu untul moale, adăugat puţin câte puţin. Se îmbracă tortul cu glazură şi se decorează cu fructe. Pe un platou, se aşază tortul tăiat în două pe verticală (ca în imagine), pe mijloc se fac antenele din crema oprită şi se decorează cu bombonele decorative sau după dorinţă. Se lasă la rece câteva ore.