Tortul îndrăgostiţilor FOTO

24 februarie 2016   Mese festive

Acest tort a fost preparat special pentru voi în această zi de sărbătoare a iubirii de Ana-Maria Consulea, artizan al deserturilor. Are diplomă de CAP Patissier, obţinută în Franţa la CFA Pays de Montbeliard. La 26 de ani, printre multele dulciuri care ies din laboratorul ei, a recreat trei prăjituri celebre din perioada interbelică: Carmen Sylva, Tache Ionescu şi Joffre. Acest delicios tort, Ana l-a făcut special pentru voi. „Când prepari tortul îndră­gos­tiţilor, te sfătuiesc să ţii cont de câteva trucuri pe care vreau să ţi le împărtăşesc. Albuşurile pentru blat e bine să le laşi peste noapte la frigider; temperatura cuptorului trebuie să aibă 160 de grade Celsius; înainte de a coace blaturile, lasă-le 30 de minute la temperatura camerei ca să nu se crape când le bagi la copt.“ spune Ana Consulea, cu ale cărei deserturi te poţi răsfăţa la Zexe Cofeturi, str. Olteţului nr.30.

Ingrediente (1 tort)

Pentru blaturi 300 g pudră de migdale 300 g zahăr pudră 300 g zahăr tos 90 ml apă 250 g albuş 250 g albuş pentru bezea 1 vârf cuţit de colorant roz

500 ml lapte

90 g gălbenuş

125 g zahăr

1 baton vanilie

25 g amidon porumb

5 ml apă de trandafiri

1 foaie gelatină

300 ml frişcă lichidă

10 căpşuni fără codiţe

Mod de preparare

Pentru blaturi, pui pe foc apa amestecată cu zahărul tos. Separat, într-un bol mare, mixezi albuşurile pentru bezea, iar când siropul începe să fiarbă, făcând bule mari, îl iei de pe foc şi îl torni peste albuşurile bătute, mixând continuu. Bezeaua este gata când a devenit lucioasă, rece şi fermă. Separat, combini pudra de migdale cu zahărul pudră şi restul de albuşuri, omogenizezi, apoi încorporezi bezeaua şi colorantul. Amesteci cu o spatulă până când compoziţia curge în V de pe ea. Întinzi hârtie de copt într-o tavă, pui compoziţia într-un poş şi formezi, după dorinţă, cele două blaturi pentru tort. Dai tava la cuptor aproximativ 16 minute. Le scoţi şi le laşi la răcit.

Pentru cremă, încălzeşti laptele împreună cu seminţele din batonul de vanilie şi cu jumătate din cantitatea de zahăr, amesteci şi dai deoparte de pe foc. Separat, baţi cu un tel gălbenuşul cu restul de zahăr, amidonul, apoi îl încorporezi în lapte şi pui iar pe foc. Baţi cu telul până când se îngroaşă crema, dai la o parte, torni apa de trandafiri şi gelatina preparată conform indicaţiilor de pe ambalaj. Acoperi cu folie şi laşi la rece. Baţi frişca de la frigider şi o încorporezi, de jos în sus, în crema de vanilie.

Speli sub jet de apă căpşunile, le usuci bine şi le tai codiţele.

Aşezi primul blat de tort pe un platou, pui de jur împrejur căpşuni, iar la mijloc umpli cu crema de vanilie. Aşezi celălalt blat şi decorezi tortul obţinut după imaginaţie.

Mai multe