Beneficiile consumului de produse apicole
Pe lângă folosirea mierii ca îndulcitor natural în alimente şi băuturi, produsele apicole, în general, au şi incredibile virtuţi vindecătoare. Mai multe studii au arătat că bacteriile din stomacul albinelor pot furniza o alternativă la antibioticele moderne, sugerându-se chiar că produsele apicole ar putea ajuta în tratarea artritei, sclerozei multiple, bolii Lyme, HPV, maladiei Alzheimer, cancer şi o varietate de boli autoimune.
POLENUL
Mulţi oameni asociază polenul cu particulele cauzatoare de alergii ce sunt purtate de vânt. Polenul albinelor nu e exact acelaşi lucru cu polenul plantelor şi al ierbii. De fapt, rar cauzează alergii. Polenul este sămânţa masculină a unei flori înflorite, pe care albinele lucrătoare îl adună şi îl amestecă cu enzimele lor digestive pentru a furniza o hrană foarte hrănitoare pentru albinuţele nou-născute. Polenul este bogat în vitamine şi minerale, proteine, enzime, bioflavonoide, carbohidraţi şi acizi graşi benefici. Conţine aproape toate nutrimentele necesare organismului uman, inclusiv B-complex, acid folic şi aminoacizi. Conţinutul său are aproape 40% proteine, constând mai ales din aminoacizi liberi, un tip de proteine care este uşor biodisponibil pentru organism.
Care sunt beneficiile polenului pentru sănătatea organismului uman:
- este un stimulator natural al energiei, graţie vitaminelor B, proteinelor şi conţinutului de carbohidraţi.
- este un balsam natural pentru piele în caz de iritaţii ale acesteia, psoriazis, eczeme şi chiar arsuri.
- este antiinflamator graţie conţinutului mare de antioxidanţi.
- bun pentru combaterea alergiilor, reducând prezenţa histaminei.
- conţine enzime digestive de stimulare a sănătăţii.
- este un antibiotic natural ce poate stimula sistemul imunitar.
- poate ajuta la reducerea poftelor, astfel fiind bun în tratarea adicţiilor – în special cea de mâncare (bulimia).
- bun pentru inimă datorită conţinutului mare de rutin, o bioflavonoidă antioxidantă, care ajută la corectarea nivelului de colesterol şi ameliorează problemele circulatorii.
- poate ajuta la reducerea inflamaţiei prostatei, aducând alinare suferinzilor de hiperplazie benignă de prostată.
- poate stimula fertilitatea prin refacerea funcţiei ovariene şi echilibrarea hormonilor. Este şi un grozav afrodisiac natural.
PROPOLISUL
Albinele lucrătoare adună răşini din scoarţa copacilor, muguri şi le amestecă cu miere, enzime şi ceară pentru a le folosi la umplerea fisurilor din stupi. Ele sigilează toate deschizăturile sau crăpăturile din interiorul stupului pentru a repara şi întări fagurii. Cel mai important, totuşi, este faptul că propolisul inhibă dezvoltarea microbilor, care în stup este o ameninţare reală datorită atmosferii umede. Propolisul are un conţinut de circa 50% răşini, 30% ceară, 10% uleiuri esenţiale, 5% polen şi 5% deşeuri de plante. La fel ca şi în cazul tuturor celorlalte produse apicole, calitatea şi compoziţia propolisului depinde foarte mult de vegetaţia de lângă stup. De aceea, o bună idee este să cumperi propolis de diferite origini. Este utilizat în mod obişnuit în remediile pentru răceală şi gripă, şi chiar şi medicii care se opun remediilor naturale trebuie să recunoască cercetările care dovedesc multele beneficii pentru sănătate ale propolisului, fiind antiinflamator, antibacterial, puternic antioxidant şi antitumoral. Iată şi alte beneficii:
- este un bun tratament pentru răni şi arsuri.
- alină durerea de gât şi ulcerele stomacului.
- folosit ca apă de gură, reduce gingivita şi placa.
- conţine artepilin C şi ester fenetilic al acidului cafeic (CAPE), care combat inflamaţiile şi cancerul.
- are potenţial în tratarea aterosclerozei.
- are o puternică acţiune antivirală, combătând bolile respiratorii.
- proprietăţile sale antifungice sunt eficiente contra infecţiilor cu Candida.
- este folosit în mod obişnuit pentru a combate glandele umflate, gastrita, diareea, acneea, astmul şi artrita.
- are proprietăţi anti HIV-1 .
Propolisul nu este indicat pentru persoanele care sunt alergice la albine, femeile însărcinate şi cele care alăptează.
LĂPTIŞORUL DE MATCĂ
Albinele secretă lăptişor de matcă, o substanţă care furnizează hrană atât larvelor, cât şi reginelor adulte. Albinele lucrătoare produc lăptişorul de matcă din glandele hipofaringice; i se spune lapte, dar de fapt seamănă cu smântâna groasă. Lăptişorul de matcă conţine aproximativ: 66% apă, 15% carbohidraţi, 13% proteine, 5% grăsime, 1% oligoelemente. În compoziţia sa se regăseşte o gamă completă de acizi liberi, proteine aminoacizi şi carbohidraţi din glucoză şi fructoză. Este o sursă bogată de lecitină, care este un nutriment cognitiv important pentru copii şi persoanele în vârstă. Este puternic pur şi simplu, dar şi mai valoros în special în combinaţie cu propolisul şi plante medicinale, precum ginseng, maca.
- redă energia, vitalitate şi forţă, în special când e folosit împreună cu Ginseng.
- îmbunătăţeşte rezistenţa.
- ajută în asigurarea nutriţiei menite a preveni deficienţele pentru sportivi şi în convalescenţă.
- asigură echilibrul hormonal atât la femei cât şi la bărbaţi, furnizează sprijin în perioada menopauzei.
- ameliorează alerta mentală, capacitatea intelectuală şi funcţia cerebrală în caz de suprasolicitare şi pentru elevi şi studenţi
- reduce tensiunea nervoasă, ajută somnul de refacere, în caz de insomnie şi dificultăţi de somn.
- furnizează o protecţie naturală contra unei varietăţi de condiţii de la gripă la cancer, colesterol rău şi anemie.
- conţine colagen, o proteină importantă care ajută sănătăţii teşutului conjunctiv uman, care la rândul său ajută sănătăţii pielii şi întăreşte părul, oasele şi unghiile, combătând demineralizarea oaselor şi osteoporoza.
- este un afrodiziac natural şi ajută fertilităţii prin stimularea spermei şi a sănătăţii ovulelor.
- este adesea adăugat în produse de îngrijire a pielii pentru catifelarea acesteia.
MIEREA
Are multe utilizări ca şi beneficii. Este utilizată ca îndulcitor natural sau poate fi aplicată local. Mulţi producători adaugă miere în produsele de înfrumuseţare şi în tratamente. Albinele adună nectarul şi îl descompun în zaharuri simple, pe care le depozitează în faguri. Evaporarea survine datorită designului original al fagurelui şi ventilaţiei constante asigurate de aripile albinelor, care duce la crearea unui lichid gros, auriu, dulce şi benefic sănătăţii. Mierea conţine aproximativ 21% apă, iar restul carbohidraţi. Circa 85% din substanţele solide din miere sunt fructoza şi glucoza, cu urme de alte tipuri de zaharuri. Ce beneficii are mierea:
- alină tusea şi iritaţiile de pe tractul respirator superior.
- are propriertăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene care o fac să fie un tratament eficient pentru arsuri, tăieturi şi muşcături.
- este eficientă în tratarea problemelor scalpului, precum dermatita seboreică.
- stimulează nivelurile energetice înainte şi după un antrenament.
- poate reduce cu 60% simptomele de alergii. Cercetările au arătat că un grup de testare au luat mai puţin de jumătate din cantitatea de antihistaminice când au consumat miere.
- poate reduce tulburările gastrointestinale, precum gastroenterita bacterială şi ulcerele.
- antioxidanţii şi flavonoidele din miere pot ajuta stimularea sistemului imunitar şi pot reduce riscul de boli de inimă şi unele tipuri de cancer.
- poate ajuta reglarea zahărului din sânge prin combinaţia exactă de glucoză şi fructoză.
- ajută la înfrumuseţarea pielii.