Calendarul fructelor şi legumelor de sezon
Se spune că cel mai indicat este să consumăm fructele şi legumele atunci când este sezonul lor, aşa că, dacă vrei să ştii exact ce poţi găsi pe piaţă, ca să le incluzi în meniurile tale în respectivul anotimp, iată lista acestora, clasificate în funcţie de provenienţa lor.
De primăvară:
Din producţia locală: cartofi albi, urzici, leurdă, păstârnac, cireşe, ridichi roşii, pătrunjel, salată verde, mere, ciuperci pleurotus, ridichi negre, varză, leuştean, castraveţi, ceapă verde, usturoi verde, ciuperci champignon, lobodă, ştevie, sfeclă, mărar.
Din import: ceapă galbenă, ardei gras, broccoli, sparanghel, ardei iute, conopidă, roşii, roşii cherry, dovlecei, fasole boabe, morcovi, mazăre, spanac, ţelină, zucchini.
De vară:
mazăre, coacăze, roşii, ridichi roşii, morcovi, nuci, mure, mere, cireşe, roşii cherry, caise, căpşune, porumb dulce, mărar, usturoi verde, zmeură, pepene, prune, salată verde, piersici, vişine, nectarine, struguri, păstârnac, sfeclă, varză, afine, vinete, ţelină frunze, pătrunjel.
Din import: andive, anghinare, sparanghel, fasole boabe, rubarbă, spanac, usturoi uscat, varză kale, zucchini.
De toamnă:
sfeclă, ardei gras, gulii, mărar, prune, hrean, roşii cherry, gutui, pătrunjel, mere, usturoi uscat, ştevie, vinete, nuci, morcovi, salată verde, struguri, păstârnac, varză, ţelină rădăcină şi frunze, roşii, praz, ridichi roşii, gogoşari.
varză de Bruxelles, zucchini, varză kale, fenicul, spanac, ridichi negre, porumb dulce, rubarbă, ghimbir, anghinare, cartofi dulci, sparanghel.
De iarnă:
cartofi albi, ceapă galbenă, ceapă verde, ciuperci pleurotus, morcovi, fasole boabe, păstârnac, pătrunjel, ridichi negre, pere, mărar, ţelină rădăcină, sfeclă, usturoi uscat, usturoi verde, varză, gutui, mere, nuci, ciuperci champignon.
ardei kapia, castraveţi, andive, cartofi dulci, ghimbir, dovleac plăcintar, praz, porumb dulce, roşii, vinete, salată verde, roşii cherry, varzp kale, ridichi roşii, varză de Bruxelles.