Care este diferenţa între ciocolata neagră, cea albă şi cea cu lapte
Ciocolata se prepară din boabe de cacao, care sunt măcinate şi transformate în pudră şi unt de cacao. Prin combinarea lor în diverse cantităţi, se obţin sortimente variate ale minunatului desert.
Ciocolata cu lapte, cea mai fină
Pentru cremele fine se foloseşte ciocolata cu lapte. Se obţine prin combinarea laptelui integral, pudră sau condensat cu pudra de cacao, la care se adaugă unt de cacao, vanilie, grăsimi din lapte şi lecitină. Laptele condensat sau cel pudră sunt cele care-i dau consistenţa cremoasă.
Ciocolata neagră, mai puţin unt de cacao
Diferenţa dintre ciocolata cu lapte şi cea neagră nu este dată de cantitatea de lapte utilizată, ci de procentul de pudră de cacao din componenţa sa, care variază între 30% şi 80%. Cu cât ciocolata are mai multă cacao, cu atât va fi mai amară şi va avea o consistenţă mai uscată şi mai sfărâmicioasă. Ea are şi cel mai scăzut procent de unt de cacao. Poate fi folosită la preparea glazurilor pentru prăjituri, atât timp cât este topită alături de grăsimi, cum este frişca sau smântâna.
Ciocolata albă, aromată cu vanilie
Dacă celelalte tipuri de ciocolată conţin pudră de cacao, cea albă este preparată doar din unt de cacao, care este o grăsime vegetală. La acesta se adaugă lapte, zahăr şi vanilie. Culoarea ciocolatei, mai albă sau mai galbenă, este dată de uleiurile vegetale şi coloranţii alimentari care sunt adăugaţi în compoziţia ei. Întrucât în componenţa ciocolatei albe se găsesc tipuri diferite de grăsimi, ele se topesc la temperaturi diferite şi din acest motiv se pot forma cocoloaşe dacă vrei să o foloseşti pentru glazură.
Bine de ştiut!
- Ciocolata neagră se topeşte la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scăzută cu câteva grade. Ciocolata se topeşte într-un bol, pe bain-marie.
- Acest desert oferă o cantitate neglijabilă de colesterol: 1 mg la 100 g ciocolată.