Chef Alexandru: „În alte ţări, meseria de bucătar este foarte importantă“

26 august 2015   Ponturi în bucătărie

Şi-a dorit să devină bucătar de mic, fiind încântat de mâncărurile mamei. Chef Alexandru Iacob a plecat la 22 de ani din ţară, ca să descopere lumea din punct de vedere gastronomic. După câţiva ani petrecuţi în afara graniţelor ţării s-a întors acasă ca să ne rafineze gusturile.

Pe Alexandru Iacob l-am văzut prima oară gătind la televizor, în a doua ediţie a competiţiei culinare Top Chef, concurs pe care l-a şi câştigat. Mai târziu am avut plăcerea să-l cunosc personal, pentru că am făcut împreună parte din juriul Cupei Agenţiilor la Gătit. M-a impresionat bucuria lui evidentă de a explica cum se potrivesc anumite fructe, legume sau chiar flori cu carnea şi cum friptura trebuie să „respire“ ca să aibă savoare... I-am propus acum, după mai mult de un an, să facem acest interviu. Răspunsul lui a venit rapid: da!

Începuturi

De mic a fost fascinat de bucătărie. „Îmi aduc aminte cum o ajutam pe mama, în bucătăria mică de apartament, în special de sărbători. Frământam împreună cozonacii şi modelam chifteluţele. Când aveam 7-8 ani, au apărut primele produse de tip fast-food, eram captivat de ele şi încercam să reproduc ceea ce vedeam. Înlocuiam chifteaua cu o pârjoală, ketchupul cu bulion şi pâinea cu un sfert de franzelă, pentru mine era o mare realizare“, îşi aminteşte chef Alex. Copilul care inventa mâncăruri a ajuns să lucreze în cele mai mari restaurante din Austria, Germania şi Spania. „Mi-am dat seama că în România nu pot progresa foarte mult în acest domeniu. Aşa că m-am hotărât, la 22 de ani, să plec în Austria. Timp de aproape 3 ani am muncit ca bucătar-şef în bucătăria unui hotel. A fost o perioadă foarte dură pentru mine, dar am progresat în meserie. Acolo am învăţat cum să fiu cu adevărat un lider de echipă. O ţară cu oameni reci...“, continuă el. Tot cam atunci a aflat că în Spania se va deschide una dintre cele mai bune universităţi gastronomice din lume şi şi-a spus: „trebuie să ajung acolo!“ Abia peste doi ani şi-a văzut visul cu ochii. A ajuns la Basque Culinary Center, Ţara Bascilor, unde şi-a luat masterul în bucătărie avangardistă, în care, de exemplu, muşchiul de vită se găteşte o oră la o temperatură de 60 de grade, iar pulpa de raţă, opt ore, la 85 de grade. Aici e inclusă şi cea moleculară. „Bucătăria avangardistă are câteva elemente şi din cea clasică, şi din moleculară, precum şi multe elemente din natură“, îmi explică chef Alex.

Celebritate

Sunt curioasă dacă faptul că a participat la Top Chef România l-a făcut mai vizibil, dar şi celebru din punct de vedere profesional? „Da, cred în aceste emisiuni! Doar că nu trebuie să urmăreşti celebritatea, ci să arăţi lumii cât de bun eşti în această meserie. După ce am absolvit masterul din Spania nu aveam cum să mă fac cunoscut, nu puteam să pun un afiş publicitar: «Iacob Alexandru a făcut un master la una dintre cele mai buni şcoli gastronomice din lume!!». Emisiunea Top Chef m-a ajutat să demonstrez lumii că sunt un bucătar bun, că am studiile necesare să lucrez în acest domeniu, la cel mai înalt nivel şi că sunt pasionat de meseria mea“, mă lămureşte tânărul meu interlocutor şi continuă: „la unul dintre cursurile la care am participat, ţinute de un bucătar din Franţa, la o şcoală cu profil gastronomic, a spus că această profesie vine pe locul 2 după cea de preşedinte. Ţările cu o cultură gastronomică puternică văd meseria de bucătar ca fiind una foarte importantă.“

Gusturi unice

Chef Alexandru iubeşte cel mai mult mâncarea copilăriei. Nu poate uita gustul preparatelor făcute de bunica lui sau al mămăligii cu brânză sărată a mamei „pe care o mâncam cu mâna, sau cartofii şi sfecla coapte pe jar. Nimic nu se compară! Ingredientele le aleg în funcţie de sezon, toamna mă ajută foarte mult legumele, iar iarna îmi plac preparatele mai puternic aromate şi folosesc un amestec din seminţe de chimen, de ienupăr, cuişoare...“ Îl întreb ce gânduri are pentru viitor. „Momentan mă văd aici, la Conacul Manasia. Anul viitor, când vom discuta într-un alt interviu, sper să am restaurantul meu“, încheie tânărul chef.

Reţetă de chef

„În perioada asta îmi place să mănânc paste cu sos de roşii proaspăt făcut. Le recomand cititoarelor revistei să încerce această reţetă. Sosul se obţine astfel: 2 kg de roşii tăiate jumătăţi, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper proaspăt măcinat şi ulei de măsline. Se pun roşiile unse bine cu ulei într-o tavă la cuptor, cam o oră, la 180 de grade. Se scot şi se trec printr-o sită în aşa fel încât să rămână doar pulpa. Sosul obţinut se fierbe 20 de minute până când capătă consistenţa pastei de tomate. Se potriveşte gustul de sare şi piper, se pune usturoiul zdrobit, iar sosul este ideal pentru paste, pentru fripturi sau ca atare, pe pâine prăjită.“

Mai multe