Cu ce poţi înlocui carnea în zilele de post
Pentru a înlocui carnea din farfurie, fără a risca să te alegi cu carenţe de substanţe nutritive, trebuie să găseşti alte surse de proteine, capabile să furnizeze organismului aminoacizii esenţiali de care are neapărată nevoie.
Chiar dacă auzi adesea că proteinele vegetale sunt de calitate mai proastă ca cele animale, află că nu e adevărat. Trebuie doar să ţii cont de faptul că o singură sursă vegetală nu oferă toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie organismul - şi care sunt 8 la număr - , aşa că trebuie să combini mai multe alimente pentru a beneficia de toate substanţele nutritive necesare. Prin urmare, alcătuieşte-ţi o dietă variată!
Produsele din soia
Alimentele pe bază de soia sunt cele mai cunoscute alternative ale cărnii. Există brânză şi lapte din soia, chiftele din soia... Brânza tofu, spre exemplu, oferă 12 g de proteine/100 g produs.
Desigur, umblă o mie şi una de zvonuri despre efectele secundare ale acestor produse vegetale, în special despre acţiunea lor asupra producţiei de hormoni. Dar, dacă mănânci soia din când în când, nimic rău nu ţi se poate întâmpla. Alege variantele bio, pentru mai multă siguranţă.
Leguminoasele
Lintea roşie, mazărea, fasolea uscată, bobul, năutul – toate aceste leguminoase îţi vor colora farfuria şi vor da savoare mâncărurilor, furnizându-ţi nutrimenţi de calitate. Circa 10% dintr-o porţie de leguminoase este reprezentată de proteine. Ţine cont însă că sunt greu de digerat şi pot da balonări şi flatulenţă. Nu le consuma în cantităţi mari dacă ai bila leneşă sau dacă suferi de boli ale ficatului şi intestinului.
Cerealele
Cerealele şi produsele pe bază de cereale – orez, griş, pâine, paste – sunt o sursă preţioasă de proteine. Combină 100 g de orez (din categoria cerealelor) cu 100 g de năut (din categoria leguminoaselor) şi vei primi echivalentul proteinelor din 100 g de carne.
Fructele oleaginoase
Ţi se par bune doar pentru gustări? Ei bine, află că 100 g de fructe oleaginoase – alune, nuci, migdale, caju – furnizează echivaletul în proteine a 100 g de carne! Adică, circa 17 g proteine (carnea conţine 20 g).
Peştele
În zilele când este dezlegare, peştii şi fructele de mare reprezintă o alternativă gustoasă la carnea roşie şi oferă o cantitate mare de proteine de calitate: 16 g de proteine la 100 g. Şi cum peştele este un produs de origine animală, nu e nevoie să-l combini cu alte surse vegetale pentru a obţine toţi aminoacizii de care e nevoie pentru buna funcţionare a organismului.