Cum alegi caisele perfecte: sfaturi de depozitare şi preparare
Caisele nu sunt doar nişte fructe frumoase şi gustoase, ci sunt şi foarte sănătoase. Bogate în vitaminele A şi C, suculentele caise ne protejează ochii şi pielea şi stimulează sistemul imunitar. De asemenea, ne oferă o doză generoasă de fibre alimentare, care vin în ajutorul digestiei sănătoase.
Caisele pot fi un ingredient de nepreţuit în reţetele tale de deserturi, aşa că e bine să ştii câteva informaţii esenţiale despre cum să alegi fructele, cum să le depozitezi şi cum să le găteşti.
Cum să găseşti caisele perfecte când mergi la cumpărături
Caută caise care au o aromă puternică şi caută fructe care sunt moi, dar nu ca terciul. Dacă vezi că caisele sunt prea coapte, acestea au un gust făinos. Fii atent în timp ce faci cumpărăturile, pentru a alege doar caisele care au coaja catifelată, tare, fără lovituri şi fără tăieturi.
Nu cumpăra caise verzi, tari sau care au o culoare pală. În funcţie de soiurile diferite de caise care există pe piaţă, acestea pot să aibă dimensiuni şi culori diferite, comparativ cu alte fructe din aceeaşi familie. Cel mai bun sfat este să încerci pur şi simplu toate tipurile de caise, pentru a-ţi găsi preferatul, pe care să îl foloseşti la prepararea celor mai bune deserturi.
Cum păstrezi caisele ca să nu se strice
Caisele sunt fructe destul de sensibile. Nu le place transportul (în special dacă „călătoresc“ în medii aglomerate, lucru care le predispune la lovituri şi semne inestetice), nu le place mediul prea cald sau prea rece. Aroma caiselor se dezvoltă cel mai bine la temperatura camerei, acolo unde pot fi păstrate una sau două zile. Dacă le depozitezi într-o lădiţă, într-o pivniţă rece, sau în frigider, acestea vor rezista până la o săptămână.
Cum să pregăteşti caisele, înainte de a le întrebuinţa în reţete
Dacă te uiţi mai atent la acest fructe mici, poţi vedea o „cusătură“ care împarte caisele în două jumătăţi. Pentru a scoate sâmburele, taie fructele de-a lungul acestei „cusături“ cu un cuţit mic, apoi răsuceşte fructele astfel deschise pentru a scoate sâmburele cu uşurinţă.
Ce deserturi poţi prepara cu ajutorul caiselor
Dacă deja te gândeşti la reţete cu caise, cel mai probabil majoritatea acestora sunt deserturi. Poţi face pentru cei dragi brioşe, plăcinte sau tarte, prăjituri cu firimituri, şerbeturi, smoothie-uri, compoturi, gemuri şi dulceţuri. De asemenea, poţi le combina şi cu alte ingrediente, pentru a obţine feluri principale.
Foto: pixabay.com