Cum au apărut clătitele, desertul îndrăgit de toată lumea
Astăzi, întreaga lume sărbătoreşte unul dintre cele mai populare şi gustoase preparate culinare: clătitele.
Istoria clătitelor începe odată cu romanii care le numeau Alita Dolcia („alt dulce” în latină), le preparau din lapte, făină, ouă şi condimente şi le vindeau în pieţele publice. Shakespeare a fost atât de fermecat de clătite, încât le-a menţionat în operele sale. În secolul al XVIII-lea, clătitele erau preparatul cu care locuitorii din Friesland, o provincie a Olandei, îşi începeau viaţa de cuplu, fiind micul dejun tradiţional după nuntă, servit alături de lapte şi miere. Lumea modernă nu s-a oprit aici şi a dus povestea clătitelor mai departe, atingând noi recorduri. Cea mai mare clătită din lume măsoară 15 m şi cântăreşte nici mai mult, nici mai puţin de trei tone, iar recordul pentru cea mai sus aruncată clătită a fost stabilit la 9,47 m, în 2010, la New York.
Populare şi îndrăgite în toată lumea, clătitele sunt la fel de apreciate şi de gurmanzii români. Astfel că, în topul celor mai comandate sortimente de clătite de către români se află:
Datele foodpanda arată că românii comandă cele mai multe clătite în a doua parte a zilei, ca desert pentru prânz/cină sau doar ca gustare între mese, comenzile înregistrând o creştere către finalul săptămânii, începând de joi. Ponderea clătitelor comandate ca desert, alături de alte preparate, este mai mare decât a celor comandate separat.
„Românii sunt mari consumatori de clătite, fapt pentru care în ultimul timp au început să apară restaurante specifice pentru acest desert clasic. Fie că aleg sortimentele tradiţionale cu ciocolată şi fructe sau pe cele mai puţin obişnuite, românii au la dispoziţie o gamă variată de restaurante în oferta Foodpanda care prepară desertul lor preferat”, declară Radu Bălăceanu, Country Manager Foodpanda România.