Cum faci cea mai bună salată orientală: ingrediente secrete pentru un gust delicios
Gătită de toate gospodinele, salata orientală este preparatul nelipsit din bucătăria autohtonă. Ca să iasă delicioasă, trebuie urmaţi cu sfinţenie mai mulţi paşi. Secretele gătirii salatei îl regăsim în cartea lui Radu Anton Roman, gazetarul îndrăgostit de gastronomie, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată ce nota autorul despre această salată: „«Orientală» o numesc doamnele ardelence de la oraş şi de la sat (…). Nu e propriu-zis o salată, ci un acompaniament ardelenesc, acrişor pentru friptura de miel sau altă cărnărie. În Silvania, in iunie ori în septembrie, când e puzderie de flori de bostan şi sunt prea multe sau nu-i rost să mai rodească, salata de cartofi se dă la masă cu prăjitura de flori. Cărnoase şi fragede, florile de dovleac îngrijit culese se dau prin aluat moale de clătite şi se prăjesc în untură. Am gustat, sunt nemaipomenite! Unii, de la altă şcoală şi de pe altă stradă europeană, îi pun salatei de cartofi şi peşte afumat sau conservat în ulei, dar atunci e cu totul altceva, în altă geografie.
Ingrediente:
2 cepe roşii (2 legături ceapă verde-roşie)
3 ouă fierte piatră (dacă-i post, fără!)
1 salata verde
50 g măsline negre, cărnoase şi parfumate
1 legătura mărar
oţet de fructe, după gust
sare, piper
3 linguri ulei (de măsline, dacă aveţi)
1 kg cartofi tari (cei nisipoşi şi sfărâmicioşi n-au ce căuta în povestea asta)