Cum foloseşti cele mai comune uleiuri pentru gătit

12 ianuarie 2022   Ponturi în bucătărie

Grăsimile fac parte din dieta noastră de zi cu zi. Cu atât de multe opţiuni pe piaţă, poate te întrebi ce tip de ulei este mai potrivit pentru pregătirea felurilor de mâncare? Iată un mic ghid care să te ajute să faci o alegere corectă

Uleiul de floarea-soarelui

Acest tip de ulei cu gust neutru este potrivit pentru a marina, pentru a sota şi pentru preparatele din grătar. Dacă citeşti cu atenţie eticheta, unele produse din ulei de floarea-soarelui pot conţine până la 80% acid oleic, un tip de acizi graşi mononesaturaţi, având proprietăţi antiinflamatoare şi beneficii pentru sănătatea inimii. Are un punct de fum ridicat (200 °C) şi se poate folosi la prăjire intensă. De asemenea, e potrivit pentru  pui, peşte şi brânză tofu. 

În funcţie de procesul de rafinare, există ulei de măsline extravirgin, ulei de măsline virgin sau ulei de măsline obişnuit. Uleiul de măsline extravirgin este cel mai puţin rafinat şi de cea mai bună calitate. Ca atare, se potriveşte perfect în dressingurile de salată. Pentru că are un punct de fum scăzut (190 °C), nu este recomandat la prăjit. În schimb, uleiul de măsline obişnuit (243 °C) se poate folosi la sotat, la grill sau la cuptor. 

Uleiul de cocos a crescut în popularitate în ultimul deceniu. Cel nerafinat (176 °C) are o aromă mai puternică şi este adesea folosit ca alternativă la unt în reţetele pentru copt sau sotare. Uleiul rafinat de nucă de cocos (232 °C), cu aroma sa mai blândă, este mai potrivit pentru prăjire. Specialiştii recomandă limitarea consumului de ulei de cocos din cauza conţinutului ridicat de grăsimi saturate, nu tocmai bune pentru sănătate. 

Uleiul de rapiţă are gust neutru, ceea ce îl face potrivit în orice proces termic: coacere, fierbere, prăjire, sotare. Uleiul de rapiţă conţine cel mai mult acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras polinesaturat Omega-3, dintre toate tipurile de ulei pentru gătit, fiind recomandat pentru vegetarieni. Este o opţiune bună pentru gătitul zilnic (200 °C), de la ouă la carnea de pui. 

Gustul uleiului de susan este foarte distinct şi va adăuga o aromă de nuci oricărui fel de mâncare. Uleiul de susan rafinat are un punct ridicat de fum (210 °C), ceea ce îl face potrivit pentru majoritatea preparatelor. Cel presat la rece are un gust excelent în sosul vinegretă, în alte tipuri de dressinguri şi marinade, în timp ce uleiul de susan obişnuit aduce o altfel de aromă cartofilor prăjiţi ori mâncărurilor asiatice. Are un gust foarte puternic, de aceea e indicată o cantitate mică în mâncare. 

Uleiul de avocado are un gust neutru şi are un punct de fum ridicat, ceea ce îl face potrivit pentru majoritatea modalităţilor de gătit. Uleiul de avocado rafinat (271 °C) se poate folosi la prăjire, sotare, grill, cuptor, iar cel nerafinat (248 °C) la sotare, grill, cuptor, asezonare etc.

FOTO Shutterstock

Mai multe