Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

O reţetă veche de aproape opt decenii, gătită odinioară de femeile de pe Valea Someşului şi Valea Almaşului, este propunerea gastronomului sălăjean Mircea Groza în sezonul şteviei, o plantă atât de bogată în proprietăţi nutritive.

Pentru a prepara piroşte (n.r. sarmale) cu razalăi (n.r. - aluat de tăiţei dat pe răzătoare) şi afumătură în frunze de ştevie, Mircea Groza spune că avem nevoie de frunze proaspete de ştevie, ceapă verde, pastă de ardei roşu, carne tocată, razalăi, cimbru şi mărar verde, sare, piper, bulion, afumătură şi apă. Secretul reţetei stă în razalăi, care trebuie pregătiţi din timp, „dintr-un aluat de tăiţei, mai vârtos, pe care îl dăm pe răzătoarea mare. Răzălăii rezultaţi îi lăsăm se se uşte pe un ştergar”, explică gastronomul, cu menţiunea că pentru un plus de savoare, ei pot fi băgaţi în cuptor, cu puţină untură, pentru a se rumeni şi a deveni crocanţi.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro

Mai multe