Cum îndepărtezi pesticidele de pe fructe şi legume

1 noiembrie 2017   Ponturi în bucătărie

Din păcate, fructele şi legumele pe care le consumăm zilnic pot conţine pesticide. Acestea lasă în urmă reziduri care ajung de multe ori în organism. Există însă câteva soluţii eficiente care te ajută să limitezi cantitatea de chimicale, fără prea mult efort.

Bicarbonatul de sodiu

Spală fructele şi legumele care au coajă tare, freacă-le cu bicarbonat de sodiu şi clăteşte-le cu apă din abundenţă.

Sarea de mare

Prepară o soluţie dintr-o lingură de sare de mare la o cană cu apă şi ţine legumele sau fructele în ea 5 minute, apoi le speli cu multă apă. Cele cu coajă dură se spală bine cu apă şi sare, pentru a îndepărta urmele de murdărie.

Oţetul

Pune o lingură de oţet într-o jumătate de cană cu apă şi apoi presari o lingură de bicarbonat de sodiu. Lichidul obţinut îl pui într-un flacon cu pulverizator şi stropeşti legumele şi fructele cu el. După 5 minute, cât acţionează soluţia, clăteşti bine. Prin spălare şi înmuiere se elimină până la 50% din pesticidele existente în produse. În plus, apa cu oţet şi sare ajută la distrugerea bacteriilor.

Zeama de lămâie

O lingură cu suc de lămâie şi 2 linguri de bicarbonat de sodiu le pui într-o cană cu apă. Lasă să acţioneze 5 minute, apoi clăteşti foarte bine.

Curăţă-le de coajă şi de frunze

Este foarte important să spălăm legumele şi fructele, iar dacă nu sunt bio sau nu ştim provenienţa acestora, e bine să le curăţăm şi de coajă, chiar dacă multe substanţe nutritive se găsesc în coajă. Şi în pulpele fructelor se găseşte o mare parte de elemente nutritive.

În cazul spanacului, al verzei şi salatei, de exemplu, e bine să îndepărtezi primele frunze, pentru că acestea intră în contact cu substanţele chimice.

Alege produsele de sezon

Fructele şi legumele de sezon, proaspete, autohtone, au o cantitate mai mică de pesticide şi ierbicide în conţinut, spre deosebire de cele importate, care parcurg distanţe lungi ori sunt recoltate în alte sezoane. Produsele care se cultivă pe tot cuprinsul anului sunt stropite cu cantităţi mai mari de aditivi, conservaţi şi pesticide. De aceea, este important să ştim de unde provin alimentele şi când au fost recoltate.

Mai multe