Cum influențează tacâmurile gustul mâncărurilor

14 noiembrie 2022   Ponturi în bucătărie

La nivel mondial, ustensilele de mâncat folosite sunt extrem de diverse. Ca detaliu interesant, din cei peste 7,8 miliarde de oameni de pe glob, se estimează că aproximativ 3,5 miliarde se hrănesc cu cea mai naturală „ustensilă” - mâna. Folosirea anumitor instrumente în timpul mesei depinde de factori ca religia, influențele istorice, cultura, precum și de aspecte practice. De exemplu, nu ai putea consuma o supă cu furculița ori bețișoarele. Mâna dreaptă este o „ustensilă” folosită în aproape toată lumea musulmană, în Africa și multe țări din Asia, Oceania și America de Sud. Aceste populații se pot servi direct de mână pentru a mânca sau se pot „ajuta” de anumite alimente, precum cușcuș, orez, modelate în formă de bilă, ori diverse versiuni de pâine, precum pita.

Lingura, care la nivel mondial a fost folosită mai des la gătit decât la hrănit, este o alternativă la mână în multe din aceste state. Este, de asemenea, răspândită în Europa, însă nu de foarte multe secole. Furculița este cel mai utilizat tacâm în lumea occidentală, unde a început să fie din ce în ce mai folosit pentru hrănire din secolul al XV-lea. Deși furculița s-a impus pe mesele europenilor, nu pe acest continent a fost inventată. Chinezii, de exemplu, o foloseau în urmă cu câteva milenii. Se estimează că 3,3 miliarde de oameni folosesc tacâmuri - în combinație și cu alte ustensile - la nivel mondial, iar peste 2,2 miliarde apelează la bețișoare. Un lucru mai puțin cunoscut la nivel general este că materialul din care sunt fabricate tacâmurile poate influența gustul mâncărurilor. Astfel, un preparat consumat cu ajutorul unor tacamuri argint poate să aibă un gust diferit dacă este consumat cu ustensile din oțel inoxidabil. Iată mai jos cum să faci cele mai bune alegeri.

Ce materiale sunt folosite pentru tacâmuri

În zilele noastre, aranjarea mesei presupune și alegerea corectă a tacâmurilor. Ai la dispoziție numeroase materiale, de la argint și oțel inoxidabil la plastic la lemn și sticlă. Unele tacâmuri sunt adevărate bijuterii, având mânerele din os sculptat, email sau sticlă. Oțelul inoxidabil, descoperit la începutul secolului al XX-lea în Marea Britanie, este poate cel mai folosit material pentru fabricarea tacâmurilor și, de altfel, cel mai practic, pentru că nu are nevoie de o întreținere specială. Pe de altă parte, este în continuare un semn de rafinament să folosești la o masă formală ori festivă tacâmuri din argint sau chiar aurite.

Cum sunt influențate papilele gustative de tacâmuri

Data viitoare când te pregătești să organizezi o cină sau un prânz de duminică, nu uita să iei în considerare tacâmurile pe care le vei așeza pe masă.

Tacâmurile din oțel inoxidabil

În 1913, metalurgistul britanic Harry Brearley concepea un material accesibil, care nu are un impact negativ asupra aromei și gusturilor alimentelor - oțelul inoxidabil. Acesta nu interacționează chimic cu compușii din alimente, motiv pentru care a devenit materialul cel mai popular pentru fabricarea tacâmurilor.

Tacâmurile din argint

Tacâmurile din argint sunt în continuare folosite la cine mai formale. Argintul este un material mai pretențios atunci când este folosit pentru tacâmuri, deoarece oxidează la contactul cu anumite alimente, conferind mâncărurilor un gust ușor metalic. Este vorba, de exemplu, de acidul din fructe și de sulful conținut de ouă.

Tacâmurile din cupru și zinc

Acestea sunt considerate cele mai nepotrivite materiale pentru tacâmuri, pentru că dau mâncărurilor un gust și miros metalic distinct, amărui la final. Pe de altă parte, deși sunt considerate sigure din punctul de vedere al utilizării, nu este recomandată expunerea tacâmurilor din cupru și zinc la temperaturi înalte și la acizi, pentru că aceste metale pot ajunge în mâncare. Deși sunt considerate minerale esențiale pentru organism, în cantități mai mari pot provoca probleme de sănătate.

Tacâmurile din aur

Acestea se pare că ajută la intensificarea aromelor, mai ales a alimentelor dulci, de exemplu, o înghețată. Pe de altă parte, prețul tacâmurilor din aur este unul prohibitiv.

În concluzie, materialul din care sunt fabricate tacâmurile nu trebuie să fie subestimat în momentul în care pregătești masa, fie informală, fie festivă, întrucât acesta poate să schimbe radical gustul și mirosul preparatelor.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe