Cum îţi dai seama dacă poţi să foloseşti sau nu ouăle vechi din frigider

12 iunie 2017   Ponturi în bucătărie

Data viitoare când mai ai ouă de o calitate îndoielnică în frigiderul tău, caută informaţii în ghidul nostru şi fă testul suprem: scufundă-le într-un vas cu apă.

Ţi s-a întâmplat, probabil, să ai un carton de ouă care stă în spatele frigiderului de o săptămână... sau poate trei. Ai spune că e cazul să le arunci, dar deteşti ideea de a irosi alimente care sunt încă bune. Dacă nu poţi vedea care este data la care ţi-au fost vândute, cum poţi să îşi dai seama ce trebuie să faci în situaţia aceasta?

Ei bine, în teorie, ouăle sunt la cel mai înalt grad al calităţii lor atunci când le foloseşti în interval de trei săptămâni de la data de ambalare inscripţionată pe carton. Aşa că dacă ai îndoieli, aruncă-le. Cu toate acestea, există câteva reguli după care te poţi ghida atunci când este vorba de ouăle vechi din frigider.

Cât de mult timp poţi păstra ouăle la frigider?

Cel mai clar sfat este să te uiţi pe cartonul cu ouă ca să vezi data de valabilitate, pentru a judeca dacă sunt proaspete sau nu. Experţii din industria alimentară americană spun că data nu poate fi mai înaintată de 30 de zile de la data la care au fost ambalate. Unele ţări nu necesită o astfel de dată inscripţionată pe cartonul de ouă. Dar ouăle aprobate de specialişti au scrisă o dată la care au fost ambalate, care este ziua în care au fost spălate, inscripţionate şi puse în carton.

Cu toate acestea, în unele cazuri nu e bine să consmi alimentele după data de ambalare. Alimentele alterate vor dezvolta în timp un miros neplăcut, o aromă sau o textură anormalăm datorită bacteriilor care apar în mod natural atunci când acel aliment se strică. Dacă acel aliment a dezvoltat astfel de caracteristici care indică alterarea, ar trebui să nu fie consumat.

Pe scurt, dacă oul miroase urât când îl spargi sau miroase ciudat, nu îl mânca.

Potrivit Foodsafety.gov, ouăle crude în coajă ar trebui ţinute în frigider între 3 şi 5 săptămâni. Nu este recomandat să congelezi oul în coajă. În loc de asta, poţi face următorul lucru: spargi ouăle rămase în frigider, le baţi cu telul şi le depozitezi într-un recipient rezistent la temperaturile din frigider sau congelator.

Cum îţi dai seama când ouăle s-au stricat?

Ouăle au şanse mici să se strice într-un mediu precum cel din frigider, dar acesta le-ar putea usca în timp. Ouăle nu se strică în mod automat sau nu se alterează după o anumită dată.

Dacă ouăle nu au deja salmonella, atunci faptul că le ţii la frigider nu va face ca bacteriile să se dezvolte spontan. Dacă totuşi ouăle tale din frigider conţin salmonella, numărul bacteriilor va fi destul de mic, deoarece acestea nu cresc în mediile reci precum frigiderul. Mânuirea corespunzătoare, precum şi prepararea termică va ucide orice bacterii prezente în ouă, potrivit incredibleegg.org, citat de www.sheknows.com.

Un mod simplu pentru a testa prospeţimea unui ou este să îl pui într-un castron cu apă. Un ou proaspăt se va scufunda în apă, pe când un ou mai vechi va pluti.

SFAT

Atunci când găteşti, foloseşte ouă proaspete pentru reţetele de ouă poşate şi alte reţete în care forma acestuia este importantă. Păstrează ouăle mai vechi pentru când faci jumări de ouă sau alte feluri de mâncare care necesită folosirea ouălor.

Mai multe