Cum ne menţinem sănătatea postind ocazional

30 ianuarie 2018   Ponturi în bucătărie

Când mi-am făcut o ecografie abdominală anul trecut, am fost surprinsă când medicul m-a întrebat dacă sunt vegetariană şi fireşte că am fost curioasă să aflu de ce. Mi-a răspuns că din experienţa lui, pacienţii vegetarieni au un pancreas atât de frumos şi neuzat. Eu nu sunt vegetariană, de aceea am tras concluzia că postirea miercurea şi vinerea, precum şi ţinerea celor 4 posturi pe an explică acest lucru. Si fiindcă se apropie postul, în care se scot din alimentaţie proteinele de origine animală, cred că este un bun prilej să analizăm puţin în ce constau efectele benefice ale acestei modificări a dietei pentru organismul nostru.

Detoxificare şi regenerare

În mod normal, organismul are capacitatea de a se detoxifica singur, însă o dietă bogată în carne şi slabă în legume şi fructe îngreunează această funcţie firească a lui. Atunci când există un astfel de dezechilibru, reziduurile se acumulează în organism, putrezesc şi devin surse ale bolilor ucigaşe precum cancerul. Tocmai de aceea postul, echivalentul unei diete bazate pe legume, fructe, seminţe etc., este benefic pentru întreg organismul pentru că are rolul de a-l detoxifica. Datorită efortului mai mic pe care organismul nostru îl depune pentru a procesa mâncarea ingerată în timpul postului, corpul începe să îşi canalizeze energia înspre metabolism şi sistemul imunitar, declanşându-se o procedură prin care proteinele pe care le produce ajută la regenerarea sistemului.

Beneficiile postului negru

Chiar mai mult decât postul obişnuit se pare că ajută postul negru. Revista Medical News Today, analizând un studiu care recomandă postirea periodică - definită în studiu ca o zi pe săptămână în care să se bea doar apă – arată că aceasta reduce riscul apariţiei diabetului printre persoanele cu risc mare pentru această boală. In plus, nu doar că oamenii observă îmbunătăţiri ale nivelului tensiunii şi colesterolului, ci şi în ce priveşte sensibilitatea la insulină.

Un studiu condus de Dr. Valter Longo şi colegii săi de la Universitatea  Californiei de Sud din Los Angeles, a arătat că o perioadă chiar mai lungă de post negru - de 2-4 zile - poate chiar “reiniţializa” sistemul imunitar, celulele vechi fiind eliminate, concomitent cu regenerarea unora noi. S-a descoperit că pacienţii bolnavi de cancer, care au postit 3 zile inainte de chimioterapie, au fost protejaţi contra deteriorării sistemului imunitar ce poate fi cauzată de tratament, aspect atribuit regenerării celulelor imunitare.

Dieta care mimează postul

Aceaşi echipă a publicat un studiu în revista Cell Metabolism, arătând cum o dietă care să mimeze postul a dus la regenerarea celulelor imunitare şi a prelungit durata de viaţă a şoarecilor. Testând dieta pe oameni – care au aderat la ea doar pentru 5 zile pe lună timp de 3 luni – au descoperit că a redus o serie de factori de risc asociat îmbatrânirii, bolilor cardiovasculare, diabetului şi cancerului. Dieta mimării postirii este săracă în proteine şi în grăsimi nesănătoase şi bogată în grăsimi sănătoase, aşa cum au conceput-o cercetătorii. Aceasta stimulează markerii legaţi de postire, precum nivelul scăzut al glucozei şi nivelul ridicat al corpilor cetonici.

Aşa că, mai ales dacă suntem supraponderali sau excesiv de gurmanzi, avem toate motivele să testăm din când in când postirea intermitentă, cel puţin pentru a preveni apariţia unor boli şi a ne menţine şi psihicul într-o stare bună, având în vedere că un mod de hrănire sănătos sporeşte nu doar nivelul energiei, ci şi buna dispoziţie.

 

Mai multe