Cum păstrezi corect alimentele în frigider

19 iulie 2013   Ponturi în bucătărie

Dacă vrei să prelungeşti prospeţimea alimentelor în frigider, trebuie să iei în calcul câteva reguli importante de depozitare.

Căldura de afară poate scurta valabilitatea alimentelor mai perisabile (lactate, brânzeturi, carne, anumite sosuri, deserturi cu creme sau multe ouă ş.a. ). De aceea, vara, mai mult ca-n orice anotimp, trebuie să ai grijă pe ce rafturi din frigider depozitezi mâncarea. Despre toate acestea vorbim în cele ce urmează.

Carnea trebuie să stea pe raftul de jos

Dacă ai cumpărat mai multă carne atunci depoziteaz-o în congelator. Aceasta ţine mai bine dacă înainte o speli, o usuci pe serveţele absorbante de bucătărie şi apoi o porţionezi. Bucăţile tăiate le poţi pune în pungi, pe categorii, în funcţie de ce vrei să pregăteşti cu ele. Presează-le atât cât să le scoţi aerul şi strângele cu elastice sau cleme rezistente.

Dacă vrei să păstrezi o parte din carnea proaspătă la frigider, atunci, după ce ai spălat-o, pune-o în casolete pe care să le poţi vida sau castroane acoperite cu folie. Dacă vrei să ocupi mai puţin loc în frigider, înveleşte carnea în folie de staniol. Aşeaz-o pe raftul de jos, unde temperatura se situează între 0° şi 2° C.

Carnea astfel depozitată ţine 2-3 zile. Cea de la congelator, în funcţie de tipul cărnii (carnea de pui – 5 luni, peştele – 3 luni, carnea de porc – 6 luni). Legumele şi zarzavaturile ţin 12 luni la congelator.

Păstrează legumele în pungi perforate

Orice gospodină îţi face mici provizii, indiferent de anotimp. Aşa că, legumele şi fructele proaspete cumpărate de la piaţă îţi găsesc locul în frigider în lăzile de jos ale frigiderului. Ţin mai bine dacă le pui separat, în pungi perforate, la o temperatură nu mai mare de 8° C, necurăţate de coajă şi nefeliate. Încă ceva! Nu toate fructele trebuie ţinute la frigider. De pildă, bananele se întăresc, se oxidează şi îşi pierd valorile nutriţionale dacă stau la rece.

Ouăle, pe etajera de pe uşă

Spală ouăle cu apă călduţă şi şterge-le de apă, înainte să le pui pe etajera de pe uşa frigiderului. Temperatura de aici rămâne constantă graţie uşiţei care se pliază peste rastel. În acest fel, ouăle se menţin proaspete pentru mai mult timp. Dacă ţi-au rămas albuşuri şi gălbenuşuri proaspete, pune-le în casolete care se închid ermetic, pe raftul din mijloc, şi nu le consuma dacă au stat mai mult de două zile la rece.

Brânzeturile ţin mai bine pe primul raft

Lactatele şi brânzeturile trebuie păstrate pe raftul de sus, la o temperatură de circa 3° C. Brânza maturată se menţine mai bine dacă o înfăşori în hârtie cerată sau o cârpă din ţesătură naturală. Brânzeturile cu miros mai pregnant se pun în casolete de plastic închise. Tot aici e bine să ţii mezelurile feliate. Laptele dulce ţine mai bine în recipiente de sticlă, pe raftul de jos, unde este mai rece.

Pe raftul din mijloc, supele şi mâncărurile cu sos

Ai pregătit mâncărurile delicioase pentru întreaga săptămână sau pentru weekend? Lasă-le să se răcească bine, pune-le capacul şi aşează-le raftul din mijloc. Ţin cel puţin 3 zile dacă temperatura se situează între 2° şi 4° C.

Mai multe